НОВИНИ

Румен Радев: Ще осигуря всички условия, така че да има време за диалог между партиите

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 06.10.2022
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев обяви, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да имат достатъчно време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

Следващата седмица, след разговори с партиите, държавният глава ще обяви кога ще свика 48-ото Народно събрание.

"Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост", заяви Румен Радев.

Той изтъкна, че резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

"По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без особени затруднения", увери президентът.

Като пример за това той даде пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, понижената цена на газа, разработените законопроекти, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост и гарантирането на зимната поддръжка на пътищата.

Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство

На път към чешката столица Прага, където ще участва в европейски срещи на върха, държавният глава каза още, че България не може да продължава да се примирява с факта, че остава извън Шенген.

"Ние и Румъния не може повече да бъдем държани извън Шенген само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии. От това губят всички – гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", каза Румен Радев

Той напомни, че в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността.

"В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война. Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", каза още Радев.

Днес в Прага българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", а на утре - в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република.

Президентът пристигна вчера в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш". Радев се срещна със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на държавите членки от ЕС с парламентарно управление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчесър Сити разгроми Копенхаген с 5:0 в среща от третия кръг в група "G" на Шампионската лига
Манчесър Сити разгроми Копенхаген с 5:0 в среща от третия кръг в група "G" на Шампионската лига
Посланията и политическата реч в предизборната кампания - коментар на доц. Владислав Миланов и Арман Бабикян
Посланията и политическата реч в предизборната кампания - коментар на доц. Владислав Миланов и Арман Бабикян