Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Част от контролния пункт на "Капитан Андреево" ще бъде обявена за обект от националната сигурност

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:09, 06.10.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Очаква се част от контролния пункт на "Капитан Андреево" да бъде обявена за обект от националната сигурност след решение на правителството - съобщиха от Министерството на земеделието. Така неоторизирани лица няма да могат да влизат в пункта. Според земеделския министър Явор Гечев в момента фитосанитарният контрол на пункта функционира нормално. Той вижда работата му само под държавен контрол.

Фитосанитарният контрол на "Капитан Андреево" сега се извършва изцяло от Агенцията по храните и е само държавен. Това заяви новоназначеният директор на агенцията Христо Вълчанов и поясни, че след приемането на забраната неоторизирани лица да влизат в пункта, това ще сведе до минимум апетитите на частна фирма да поеме контрола над вносните продукти.

"Достъпът до самите съоръжения ще бъде ограничен и тогава служители от фирма "Евролаб "няма да могат да влизат на територията на пункта и не само те, а и всички служители, на които е отказан достъп", каза д-р Христо Вълчанов.

Изпълнението на такъв обект от националната сигурност ще изисква участието на много повече държавни служители.

Всъщност за "Капитан Андреево" се заговори усилено през май, когато правителството на Кирил Петков възстанови държавния контрол на пункта, след като направи проверки и установи ред нарушения от страна на частната фирма "Евролаб 2011". До тогава, години наред, тя беше монополист при контрола на вноса от Турция.

Два месеца по-късно Върховният административен съд върна на частната фирма помещенията ѝ на "Kaпитaн Aндpeeвo" и въпреки, че държавата запази контрола си, фирмата остана собственик на част от сградите на границата.

Днес от земеделското министерство поясниха, че уволнението на директора на Агенцията по храните Христо Даскалов не е заради "Капитан Андреево", а защото е нарушил Изборния кодекс.

Според него, като участник в изборите, не трябва да е на работа до обявяването на официалните резултати. А Даскалов се върнал по-рано, уволнил няколко души, назначил други и заминал командировка в Италия за сметка на Агенцията.

Даскалов обясни, че отпускът му е бил подписан до 3 октомври и на 4 е трябвало да се върне на работа. Отрече да е правил рокади.

"Не съм нито уволнявал, нито назначавал. това са двама служители ,които преместих от едно звено в друго и те са дългогодишни служители. Така че нищо такова не се е случило във вторник", каза той.

Според Даскалов новият директор на агенцията Христо Вълчанов, който до вчера беше негов заместник, през последния месец с действията си е правил всичко възможно, за да върне частната фирма "Евролаб" на границата.

"Имам подозрения, че д-р Вълчанов не предприема определени действия само и само, за да върне фирма "Евролаб" отново в лабораторната дейност", каза той.

"Категорично заявявам, че лабораторията на "Евролаб" няма да бъде върната на границата", отговори д-р Христо Вълчанов.

Очаква се решението части от пункта "Капитан Андреево" да бъдат обявени като обект на националната сигурност да бъде гласувано от правителството следващата сряда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев преговаря с Тайсън Фюри за мач за световната титла по бокс в тежка категория
Кубрат Пулев преговаря с Тайсън Фюри за мач за световната титла по бокс в тежка категория
Ботев Пловдив поставя видео стена в Коматево за дербито с Левски
Ботев Пловдив поставя видео стена в Коматево за дербито с Левски