НОВИНИ

Специално: Екатерина Михайлова и Михаил Миков за трудните коалиции и възможните решения

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:12, 06.10.2022
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Слушай новината

Трудността да се събере управляващо мнозинство в парламента не е нещо ново в българския политически живот. Потърсихме двама парламентаристи с дълъг опит - Екатерина Михайлова от ДСБ и Михаил Миков от БСП, които разказват за търсените решения на отминали кризи. Основното им послание е, че всичко може да се реши чрез диалог.

Михаил Миков прави аналогия между сегашната политическа ситуация и от 2005 г, когато 40 НС излъчи правителството на Тройната коалиция - с третия мандат на ДПС, подкрепено от БСП и НДСБ. Този период съвпадна с необходимостта от спешно приемане на закони, свързани с членството ни в ЕС. Политиците се разбраха, докато вървят преговорите за правителство, да работят временни парламентарни комисии, които да подготвят важните закони.

"Те приеха и предложиха много законопроекти, които после минаха в пленарна зала и бяха подкрепени, забележете, с едно голямо мнозинство. Така че този пример е добър", каза Миков.

Личните спомени за политическа криза на Екатерина Михайлова са свързани с 38-ото НС, предшествано от големите протести през 1997 г. ОДС има мнозинство от 137 депутати, но с мисълта, че важните решения в кризата, трябва да имат сериозна подкрепа, те търсят и опозицията.

"Тогава се стигна до тази декларация за национално съгласие. Тогава преговорите ги водихме Иван Костов, в ролята си на бъдещ министър-председател, и аз, в ролята на председател на парламентарното мнозинство, т.е. ние имахме политическа легитимност от избирателя да предложим. И когато водихме тези разговори и преговори не само че предложихме, но и приехме не малка част и от това, което опозицията предложи и то се заложи в тази декларация за национално съгласие, която не по всички точки беше гласуван с единодушие", каза Михайлова.

И двамата казват, че първото изпитание за новия парламент ще бъде избора на ръководство. И ще е показателно има ли шанс за постигане на съгласие.

"Председателят на НС трябва да играе основна обединяваща роля. Човек, който да може да убеди различните парламентарни групи защо са необходими промените в един или друг закон и да се потърси съгласие по тези промени", каза Миков.

"Видите ли, че се атакува председателят на НС, знайте че се пробва мнозинството", каза Михайлова.

Политическият опит е научил и Михайлова, и Миков, че диалогът е ключът към постигане на съгласие.

"Това, което чувам в последните дни, не е просто отказ дали да се направи правителство, а отказ от разговор. Отношенията явно също толкова са се влошили и се влошават, че като че ли не се търсят работещи решения. Освен правителство, нека не забравяме, че трябва да се приемат определени закони, бюджет", каза Екатерина Михайлова.

"Разговори, още от днес да започнат разговори. Веднъж, политически за формиране на управляващо мнозинство и правителство. Но ситуацията с кризата и спешните въпроси налагат и друг разговор - законопроекти, промени в законодателството по въпроси, които са изключително важни и които служебният кабинет не може да реши", каза Михаил Миков.

А на политиците в 48-ото НС пожелават мъдрост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казусът "Желяз Андреев": След преговори и протести САЩ отказаха да искат екстрадиция
Казусът "Желяз Андреев": След преговори и протести САЩ отказаха да искат екстрадиция
Нароченият за екстрадиция Иван Тилев: Работих в колцентър, всеки може да бъде на моето място
Нароченият за екстрадиция Иван Тилев: Работих в колцентър, всеки може да бъде на моето място