НОВИНИ

Свършват средствата по европрограми за настаняване на украинските бежанци у нас

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 27.10.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Средствата по европейски програми за настаняване на украинските бежанци у нас вече привършват. До момента са платени само за настаняване и изхранване над 183 млн. лв., а общо са платени над 523 млн. За настаняване и изхранване са основно по европейски програми, но лимитът ни се изчерпва. Това каза в студиото на "Още от деня" министърът на туризма Илин Димитров.

В момента у нас има настанени над 20 000 души.

Министерство на туризма само администрира мярката. Решението какво ще се случи след 31 октомври, когато програмата приключи, ще бъде взето от междуведомствена група, която ще го предложи на МС. Димитров е убеден, че ще бъде взето държавническо решение.

"Искам да уверя бежанците, че и каквото решение да бъде взето, към тях ще се отнесем хуманно. Все пак сме държава членка на ЕС и не можем да си позволим друг тип отношение, а те не заслужават друго отношение, освен човешко", каза Димитров.

Той увери всички хотелиери, че ще си получат парите. До момента са разплатени месеците юни, юли и голяма част от август. Разработват се списъците за първата част от програмата - март, април и май. След като се разплатят средствата, ще се отвори програмата за 15 дни, когато всеки хотелиер може да подаде жалба, в която да опише има ли разлики от това, което е получил и това, което е декларирал. Министерството на туризма поема ангажимент да разгледа всяка жалба и да върне отговор.

Сектор "Туризъм" ще може да ползва и пари по Плана за възстановяване.

За какво - вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският волейболен Левски ще се подсили с аржентинка
Женският волейболен Левски ще се подсили с аржентинка
България остана без Sofia Open през 2023 година
България остана без Sofia Open през 2023 година