НОВИНИ

Крави и коне излизат на пътя за Рилския манастир и застрашават шофьорите

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 27.10.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

На пътя за Рилския манастир често излизат крави и коне, които са предпоставка за сериозни пътни инциденти. Този проблем съществува от години.

Природен парк „Рилски манастир" е един от най-посещаваните паркове в страната ни. Освен целогодишният туристически поток, който преминава по единствения път до парка, се оказва, че местността е предпочитана и за пашуване на едър добитък.

"Най-редовно има доста животни, които излизат на пътя и застрашават живота на преминаващите хора, които не познават пътя. Излизат ненадейно и е опасно за всички шофьори. И минават автобуси, което е още по-опасно, пътят е тесен, не е магистрала, кара се разумно, но едно животно като излезе на пътя ненадейно, много неща могат да се случат", казва Чавдар Трайков.

Животните са домашни, пуснати свободно да пашуват, само на метри от преминаващите коли. И въпреки че поставянето на електропастир в участъка е задължение на животновъдите, такъв липсва.

Според член 106 в Закона за движение по пътищата, водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или стада трябва непрекъснато да направляват животните, така че да не създадат пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя. Глобата за нарушителите е в размер на 30 лева.

„Те хората спират и ги гонят сами. И дали се обаждат на 112, не мога да кажа", допълва Трайков.

От общината в Рила ни увериха, че домашните животни притежават ушни марки и лесно могат да бъдат установени и санкционирани техните собственици. През този месец обаче сигнали за безстопанствени животни в Районното управление в Рила не са постъпвали. Актове също не са издавани.

Автор: Аксения Ангелова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортната комисия се оказа "ябълката на раздора" днес в НС
Спортната комисия се оказа "ябълката на раздора" днес в НС
Разследват кмета на Белоградчик за злоупотреби
Разследват кмета на Белоградчик за злоупотреби