НОВИНИ

Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век"?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:28, 27.10.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век" в центъра на София, след като главният архитект на столицата издаде удостоверение за завършен строеж? Казусът се точи от няколко години, след като инициативен комитет оспори валидността на строителното разрешително. Според строителя разрешението за строеж е валидно и към момента, а от Столичната община заявиха, че вече нямат правни основания да откажат издаването на въпросното удостоверение.

Казусът с небостъргача "Златен век" се появи след изменения на Закона за устройство на територията през 2017 г. Според измененията строителните разрешителни за такъв тип сгради бяха удължени от 5 на 10 години. Според противниците на строежа обаче това изменение на закона не засяга "Златен век", като припомня, че ДНСК временно е спряла строежа.

"Фактът е, че е патова ситуация. Защото сградата е предвидена 120-метрова сграда, а администрацията е казала, че само 60 от тези 120-метра са законни. Според нас строителството на една сграда продължава от основите до покрива и ако тя не бъде довършена от основите до покрива, тя е недовършена сграда. Щом е изтекло строителното разрешение преди завършване на сградата, цялата сграда трябва да бъде премахната", каза Никола Вапцаров, Инициативен комитет "Лозенец".

Според строителя обаче, не само че строителното разрешително не е изтекло преди няколко години, но то и към момента е валидно. За което има и съдебно решение.

"Административен съд на София град установи, че това разрешение е валидно до 2024 година. След това отидохме на втора инстанция. И ВАС не взимат официална позиция, казват, че ние имаме друга правна защита, но потвърждават онова, което Софийския административен съд е установил като валидно", заяви арх. Пламен Мирянов.

И така - казусът отново се връща в Национална дирекция строителен контрол, откъдето трябва да следят за законосъобразността на строителството на сгради от този тип. Докато тече производството на ДНСК дали строителното разрешително на "Златен век" е валидно или не, от фирмата строител пращат няколко заявления до главния архитект на Столична община да им бъде издадено удостоверение за завършен строеж. От общината отказват, с мотива, че все още тече производство в ДНСК. И така до август тази годна.

"Аз отново отказах на "Артекс" и им казах, че докато не приключат делата, ние няма да издадем такова удостоверение. "Артекс" се обърнаха към ДНСК. ДНСК към този момент - август, прекратиха всички производства. И към 31 август аз получавам писмо, в което ми се казва, че анализът, който се прави по отношение на сградата дали е завършена в груб строеж или не, не кореспондира с това дали една сграда е законна или незаконна, тоест няма пречка да се издаде такова удостоверение за груб строеж. - Кой ви го изпрати това? - ДНСК", каза арх. Здравко Здравков, гл. архитект на Столична община.

От ДНСК в писмена позиция за БНТ обаче казват, че те не са запознати с решението на главния архитект на София.

"ДНСК не е уведомена от компетентния орган - главния архитект на Столична община, относно издадено удостоверение по чл. 181 от ЗУТ за степен на завършеност на строежа. Не е уведомена и от инвеститора на обекта. Издаденото от главния архитект на София арх. Здравко Здравков удостоверение по чл. 181 от ЗУТ създава нови обстоятелства. Във връзка с гореизложеното, ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия, след като се изяснят новите факти от значение за случая", се посочва в позицията на ДНСК.

И така топката отново е в полето на ДНСК, които трябва да преценят дали да започнат ново производство за законосъобразността на строежа, или процедурата по документалното му завършване ще продължи. А междувременно от Инициативен комитет "Лозенец" казват, че ако няма решение на ДНСК за обявяване на незаконно строителство, другата седмица ще излязат на протест.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският волейболен Левски ще се подсили с аржентинка
Женският волейболен Левски ще се подсили с аржентинка
България остана без Sofia Open през 2023 година
България остана без Sofia Open през 2023 година