НОВИНИ

Спортната комисия се оказа "ябълката на раздора" днес в НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:36, 27.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Трети ден спорове за разпределението на комисиите в парламента. Този път ябълката на раздора се оказа спортната комисия, която "Продължаваме промяната" се надяваха да получат, според първоначалните им разговори с останалите. Те обвиниха директно ДПС в манипулации в късните часове вчера и във външна намеса от други институции. На този фон все пак повечето комисии в Народното събрание бяха гласувани днес. От общо 25 комисии, 20 вече имат членове и заместник-председатели, 3 останаха без председател засега.

Вижте кой коя комисия в НС оглавява

Най-оспорваното председателско място се оказа това на комисията по спорта. Искаха го и от "Продължаваме промяната" и от ДПС. Размениха си взаимни обвинения.

"Късно вечерта, това което се случи, беше, че ние бяхме уведомени, че комисията за младежта и спорта е пренасочена към партия ДПС, а за ПП е отредена комисията за правата на човека. Кой реди комисиите в това НС", каза Андрей Гюров.

"При заявяването на комисиите ДПС изчака всички парламентарни групи да си заявят комисиите и ние заявихме такива, които не бяхме заявени от никого. И в първоначалната заявка комисията за младежта и спорта беше заявена само от ДПС", каза Мустафа Карадайъ.

"След като спортната комисия беше отредена на ПП, някой или кой се обади на ДПС и ГЕРБ и помолиха да се смени комисията. Защото г-н Василев, бившият министър на спорта, вчера подаде сигнал срещу Весела Лечева в КПКОМПИ", каза Кирил Петков.

"Ако не е съгласувано по съответния ред, а е дошло обаждане от някъде, е важно да уточним откъде е дошло то. Защото ако е дошло от служебния кабинет на Радев, няма да се изненадам. Но държа тази зала да знае, ако има намеса от друга власт", каза Явор Божанков.

"Искам да напомните на Промяната, дето са много толерантни и нулево толерантни към корупция, в миналото НС опозицията имаше нула комисии", каза Делян Добрев.

В крайна сметка и "Продължаваме промяната" и ДПС предложиха председатели на спортната комисия. И Радостин Василев и Халил Летифов не събраха нужните гласове.

"Тази комисия не е избран председател, ще изберем председател по-нататък", уточни Йордан Цонев.

По-късно в кулоарите "Продължаваме промяната" обвиниха директно ДПС за това, че са молили Радостин Василев да се откаже от председателското място заради външна намеса.

"Забележете, най-основният аргумент, че е имало обаждане от президентството и от служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно в момента да се влиза в конфликт там", каза Радостин Василев.

"Г-н Карадайъ ясно заяви, че е поел ангажимент, тука се обръщам към медиите да попитате кой е поел, какъв ангажимент извън тази сграда", каза Кирил Петков.

"Да, беше в нашата стая, те дойдоха с Кирил Петков, беше чудесен разговор. Г-н Василев, на вас, ако ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила? Извинявайте, дайте малко сериозно", репликира Мустафа Карадайъ.

Без председатели останаха и комисиите по правата на човека и на земеделието. Иван Христанов беше отхвърлен за шеф на земеделската комисия. Правна комисия и по конституционни въпроси ще се сформират след обнародването на разделянето им в Държавен вестник.

Служебният министър на спорта Весела Лечева отговори на твърденията на Радостин Василев, бивш спортен министър и настоящ депутат от "Продължаваме Промяната", който заяви, че кандидатурата му на председател на спортната комисия в НС е станала заложник на "Дондуков 2".

"Очевидно Радостин Василев ме надценява, след като внушава, че с мое обаждане мога да предреша решение на българския парламент. Подценява и КПКОНПИ, ако си мисли, че определят дейността си спрямо нечий пост", заявява Лечева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засаждат 3000 декара нови гори до края на годината
Засаждат 3000 декара нови гори до края на годината
Крави и коне излизат на пътя за Рилския манастир и застрашават шофьорите
Крави и коне излизат на пътя за Рилския манастир и застрашават шофьорите