НОВИНИ

Засаждат 3000 декара нови гори до края на годината

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 27.10.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Горски разсадник - Джулюница е един от големите разсадници за фиданки, с които всяка година се обновява българската гора. Той има национално значение, съгласно закона за горите.

"На площ от 192 декара произвеждаме семенищни и контейнерни фиданки за залесяване. Тук засяваме семената, произвеждаме фиданките, изваждаме ги и ги предоставяме на горски стопанства, които залесяват. Произвеждаме основно дъбови фиданки – цер, зимен дъб, червен дъб, също така контейнери със закрита коренова система, произвеждаме и черен бор", разказва директорът на ДГС – Горна Оряховица инж. Мила Стоянова.

До края на тази година Северноцентрално държавно горско предприятие ще засади 3000 декара нови гори. Около 700 декара вече са залесени край Русе, Силистра, Тутракан, Разград и Севлиево. Експертите казват, че залесяването е дълъг и скъпоструващ процес, защото внимателно се подбират дървесните видове и се съобразяват с климата и условията на всеки регион. Така се гарантира устойчивото развитие на младата гора.

"Годишно от този разсадник излизат над 350 000 фиданки, които се превръщат в млада гора. Това винаги е било дейност от горското стопанство – производството на фиданки. Една фиданка, за да стане стандартна за залесяване е необходимо минимум една година", обясни Мила Стоянова.

Друга важна дейност на горските служители е да канят деца и заедно да засаждат семена за младите фиданки.

"В момента сеем дъбов жълъд, от който ще се произведат дъбови фиданки и следващата година по това време те ще бъдат предоставени за залесяване. Това е начинът да започнем с децата от детската градина, от най-ранна детска възраст да ги възпитаваме в любов към природата, да видят как се произвеждат, как става залесяването", каза още Стоянова.

Така ежегодно държава поддържа българската гора млада и здрава, а също да покрива и щетите от бракониерите и големите пожари, предизвикани от нехайството на хората. Лесовъдите обаче предупреждават, че най-устойчиви на климатични промени, болести и вредители са естествените гори. Затова всички трябва да пазим и обичаме гората, за да може тя да се възобновява сама.

Автор: Зорница Илиева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С дефиле на сестрински униформи Медицинският колеж в Пловдив отбеляза 80-годишнината си
С дефиле на сестрински униформи Медицинският колеж в Пловдив отбеляза 80-годишнината си
Спортната комисия се оказа "ябълката на раздора" днес в НС
Спортната комисия се оказа "ябълката на раздора" днес в НС