НОВИНИ

Ожесточени боеве се водят край Бахмут и Авдеевка в Донбас

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:08, 27.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руските сили нанесоха удар по електропреносната мрежа в централните области на Украйна. Въведени са допълнителни по-строги ограничения в доставките на електроенергия в страната. Боевете не стихват. Особено ожесточени сражения се водят в района на източния град Бахмут.

Украинските сили устояват на несекващи руски атаки в районите на Авдеевка и Бахмут в Донецка област.

"Няма значителни промени в ситуацията по фронтовата линия. Най-тежките сражения са в Донецка област, край Бахмут и Авдеевка. Безумието на руското командване е най-видно там. Ден след ден, те пращат хора на смърт и концентрират максимално мощността на артилерийски удари", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Паравоенната руска групировка Вагнер е засилила обстрелите на Бахмут, съобщава Франс прес. Лидерът на групировката Евгений Пригожин е обвинен от Украйна, че използва бойци, вербувани от руски затвори, като "човешка примамка". Основната им задача е да намират украински позиции.

"За града и местните жители е трудно, но ние сме тук", казва Анатолий Поляков, военен лекар в Бахмут.

Бахмут е разположен на пътя към градовете Славянск и Краматорск, които са под украински контрол. В последните седмици, руските части бележат напредък в района му. Превземането на Бахмут би било символична победа за Русия.

По-интензивни стават и боевете в района на стратегическия Херсон. Над 70 000 цивилни вече са напуснали града. Продължават и руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

"Разбираме, че това е временно, докато победим. Можем да чакаме, ще се борим, това не е проблем за нас", казва Владимир, жител на Киев.

Киевчани се адаптират към честото спиране на тока. Те приготвят специални пакети, в случай че някой заседне в асансьора. В торбичката има, вода, батерии, успокоително за паник атаки и дори книжка и играчка за балончета за деца. Според Кремъл, Киев не желае преговори с Москва.

"Президентът подчерта, че подобно нежелание да се водят преговори и отказ от вече договорени разбирания е явно по заповед на Вашингтон. Ние сме готови да обезпечим нашите интереси на масата за преговори. Но в този случай говорим за пълно нежелание от страна на Украйна", заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия.

Русия не счита себе си за враг на Запада, заяви Владимир Путин на сесия на международния дискусионен клуб Валдай в Москва.

"Русия не предизвиква западните елити. Русия просто отстоява правото си да съществува и да се развива свободно. Не се каним да ставаме някакъв нов хегемон", подчерта Владимир Путин, президент на Русия.

В Москва се проведоха тактически учения на руската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Молдова сключиха споразумения за достъп до българската газопреносна мрежа
България и Молдова сключиха споразумения за достъп до българската газопреносна мрежа
Суперкупата на Испания ще се проведе отново в Саудитска Арабия
Суперкупата на Испания ще се проведе отново в Саудитска Арабия