НОВИНИ

От ГЕРБ поискаха отмяна на зеления сертификат в България

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:05, 02.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
костадин ангелов пита лабораторията тествала председателя ковид
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От ГЕРБ поискаха отмяна на зеления сертификат в България. Мотивът - много от сертификатите са фалшиви, а изискването за влизане в парламента със зелен сертификат не се спазва.

От партията уточниха, че не са срещу зеления сертификат, а само срещу "побългарения" му вариант.

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов настоя за незабавна отмяна на зеления сертификат в България, за да спре и търговията с фалшиви сертификати. По данни на ГЕРБ премиерът Кирил Петков е водил разговори с "Възраждане" в тази посока.

"Преди малко разбрахме, че министър-председателят е водил разговори на тъмно, в които е поел ангажимент за отпадане на зеления сертификат. Преди повече от месец нашата група внесе предложение за отпадане на зеления сертификат в НС, защото той трябваше да важи за всички. Нека не се сравняваме кои сме по-равни. Нашите зелени сертификати са в депутатските карти. Тук влизат депутати без зелени сертификати. Хайде да се сравняваме с хората, които не могат да отидат на работа без сертификат. Настояваме да се спазват правилата от всички граждани. Някой, като ви иска зелен сертификат, иска ли ви лична карта? 30 % от зелените сертификати в България са фалшиви. Министерството на вътрешните рабати се провали със спирането на фалшивите сертификати", каза Костадин Ангелов от ПГ на ГЕРБ.

Росица Кирова от ПГ на ГЕРБ уточни, че депутати от партията са се подписали в конституционна та жалба срещу сертификата, подготвяна от "Възраждане".

"Този сертификат беше побългарен и май не трябва да е условие хората да имат ограничения за достъп до работните си места. Разбрахме, че от "Възраждане" внасят конституционна жалба срещу сертификата и 12 депутати от нашата група се подписаха", заяви Росица Кирова от ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна проверка за смъртта на жена в болницата във Враца
Започна проверка за смъртта на жена в болницата във Враца
Зимата не си отива (Снимки)
Зимата не си отива (Снимки)