НОВИНИ

От махалата до Ню Йорк

За мечтата и за пътя от ромските сватби във "Факултета" до документалните филми и шоу програмите в САЩ

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 18.10.2024
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

От столичния квартал "Факултета" до "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк. За оператора Стоимен Василев няма невъзможни неща. Преди 23 години той напуска България, оставяйки след себе си спортна кариера на самбист и музикант по сватби, започвайки нов живот в САЩ. Днес Стоимен ръководи собствен екип от оператори и заснема редица документални филми и шоу програми.

Украински таен агент има мисия да убие руски дипломат в САЩ. Общото между пълнокръвния американски екшън и България се оказва главния оператор - Стоимен Василев. Емигрирал в края на 90-те, а вече постигнал американската мечта.

"Всеки би казал, че живея американската мечта. Ако питате мен, да. Той си постигната негова мечта. Американската е една къща с басейн. Той си взе две", разказват близки на Стоимен.

Стоимен се озовава в САЩ след като печели зелена карта. Пристига с 500 долара в джоба, без да знае език, без приятели, с жена и две малки деца. С много труд през годините успява да се наложи като оператор. Зад гърба си има редица филмови продукции и заснети шоу програми.

"Аз се гордея, че съм българин и навсякъде го заявявам. Дали ще снимаш в НДК или "Медисън Скуер Гардън" за мен няма голяма разлика. Важното е да изпитваш удоволствие от това, което правиш. Най-впечатлителната среща беше с моя идол Стенли Кларк, защото аз бях музикант тук в България. Стенли Кларк е най-добрият басист за всички времена. Тук слушах предимно джаз музика и свирех джаз след това от джаз преминах на цигански сватби. Когато срещнах Стенли Кларк ме наеха да снимам документален филм за него", разказа Стоимен.

Стоимен снима 20 години подред "Мис Китай", документални филми за известни личности, продуцира и собствен късометражен филм - "Душата няма етнически произход".

"Когато българин не е живял в квартала, а е живял отвън и дойде и прави филми за нас. Това е отвън, когато се прави отвътре, е съвсем различно. Не може само да ни казват циганите сте такива, вие сте такива. Ние не може да се отбраняваме, защото нямаме доказателства - какво да покажем, кои сме ние. Затова не го крия. Не че имам комплекси или искам да се изтъкна. Искам да покажем на света, че не е това, което те виждат. В Ню Йорк ако аз не кажа, че съм циганин, ром, няма как да разберат", разказа операторът.

Стоимен е избран за отговорен отператор на едно от най-големите ММА състезания в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

"Аз подбрах отбор от седем оператора, имахме седем камери, те си имаха техни асистенти. Общо взето 14 човека, но операторите бяха седем. Аз ги ръководих кой какво да снима, кой какво позиция да заеме. Каква е гледаемостта на такова шоу? Милиони. Един от бойците налетя върху един от операторите ми, който държи камерата на рамо. Това някой път се случва", добави Василев.

Пътят към успеха започва от столичния квартал "Факултета", където днес Стоимен се завръща заради сватбата на дъщеря си, която е завършила за асистент хирург в САЩ, но след 23 години в чужбина, избира да създаде семейство в България. Синът му също решава да се прибере у дома и да продължи семейния бизнес.

"Дъщеря ми каза - "татко, не е важно къде си, а с кой си. Много често ние трябва да се учим от децата си", споделя Стоимен.

Той разказва, че неговата фамилия е една от най-старите в квартала. Има двама братя - единият е скулптор, а другият е художник. След спорта и музиката намира страстта си именно в снимането като завършва първоначално курс за операторско майсторства в СУ "Св. Климент Охридски".

"1999 г. "Факултета" не беше гето. Имаше една част, която беше гето, но другата беше микс от българи и цигани. Като спортист в Славия тичах по баира и като видя някой стар човек с торбите, нямахме автобуси, трамваи, аз като спортист, тичайки грабвах торбите оставям ги по къщите, защото знам кой къде живее и всички ме обичаха", разказа още Стоимен.

Стоимен е приел за кауза да помага на децата във "Факултета". На някои от тях изпраща музикални инструменти. Поддържа и интернет сайт за професионален обмен между роми по целия свят.

"Нашите деца тук нямат мотивация. Имат капацитет, искат да учат, но трябва да се мотивират. Ако се застъпи по-здраво образователната система, тогава нещата ще се променят. Ако мога да помогна с нещо винаги ще го направя. Сега понеже дъщеря ми реши да остане тук, реши да обучава ромски деца на английски. Нашите родители успяха да ни мотивират и затова ако сме направили нещо е благодарение на нашите родители. Не лъжа, не мамя, не прелюбодействам. Спазвам си десетте Божии заповеди. Вярвам в себе си и семейството си и така вървя напред.

- БНТ: Къде тук човек може да намери вдъхновение?

- Вдъхновение човек може да намери навсякъде и бух му казал да не си слага ограничения, когато човек си поставя ограничения той не може да стигне далеч. Да се отвори, да мисли широко и позитивно", коментира още Стоимен.

Скоро Стоимен отново ще напусне "Факултета", за да потегли за Ню Джърси, където живее и работи, готов за нови предизвикателства в света на американския шоу бизнес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 свидетели са разпитани за авиоинцидента край " Граф Игнатиево"
Над 30 свидетели са разпитани за авиоинцидента край " Граф Игнатиево"
На 39 години Вавринка продължава да пише история на корта
На 39 години Вавринка продължава да пише история на корта