НОВИНИ

От МВР пак призоваха гражданите да останат по домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 10.04.2020
8145
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

МВР има за цел да помогне да защити живота и здравето на българските граждани, да контролира и помага за спазването на противоепидемичните мерки. Няма за цел да преследва нарушителите и да налага санкции. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинга на ръководството на МВР във връзка с мерките, налагани от извънредното положение в страната заради разпространението на COVID-19.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Искам да благодаря на всички, които се съобразяват с призивите, които се излъчват за спазване на противоепидемичните мерки. Благодаря на патриарха и на Светия синод, че се съобразиха с мнението на правителството и препоръките на Националния щаб, защото в навечерието на тези светли празници Цветница и Великден за нас служителите на МВР, които трябва да изпълняваме мерките, щеше да е много трудно, ако нямаше това разбиране. Това е много важно струпването на православните храмове да бъде съобразно разпоредбите.

Главният секретар на МВР призова гражданите да бъдат съпричастни с призивите на МВР, да бъдат дисциплинирани, да ги спазват. Ние ще бъдем там, където има нужда от нас, каза още Иванов.

Директорът на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски увери, че църковните мероприятия по време на предстоящите празници ще бъдат охранявани.
Той призова хората да предприемат пътуване само при нужда, контролът по пропускателните пунктовете няма да намалява, а също и активността, с която работи Пътната полиция.
Спират се отпуските на целия състав с полицейски правомощия, за да се включат в опазването на реда, каза още Терзийски.

Директорът на ГД „Национална полиция“ каза още, че има регистрирани опити за телефонни измами, но те са значително по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Служители на МВР не ходят по къщите на хората, повтаряли сме го милион пъти, каза той.

В Русе се води разследване за осъществена телефонна измама, където са били дадени пари на измамник, който е казал, че парите са за лечението на близък на жертвата.

Екипите на Пътна полиция ще работят по това да не се допуска безцелно движение по пътищата в страната, също така ще има и засилен контрол за спазване на правилата за движение.

За предстоящите празници има създадена организация, съобразно епидемичната обстановка и въз основа на утвърден от мен план за засилено полицейско присъствие в района, където гражданите ще отбележат предстоящите празници. Това заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Георги Хаджиев - директор на СДВР: Чисто статистически на територията на столицата има около 101 църковни храма, манастири и параклиси и колегите ще съблюдават спазването на мерките, така че да се изпълни заповедта на министъра на здравеопазването да не допускаме струпването на граждани на едно място. В крайна сметка е възможно на някои места да възникнат конфликтни ситуации, но ще призовеме отново за търпение. Да се въоръжат гражданите с търпение, колегите са инструктирани да запазят самоконтрол.

Ангажиран е целият ресурс на столична дирекция, така че съм сигурен, че колегите ще се справят с поставената задача, каза още Хаджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наложена е принудителна административна мярка на „ТЕЦ Бобов дол"
Наложена е принудителна административна мярка на „ТЕЦ Бобов дол"
Бил Гейтс: Безценно е това, което вършат медицинските работници
Бил Гейтс: Безценно е това, което вършат медицинските работници