НОВИНИ

От нашите пратеници: Безпрецедентен втори тур на изборите в Турция изглежда почти сигурен

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:01, 15.05.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

В Турция безпрецедентен втори тур на президентските избори изглежда почти сигурен. Нито един от двамата кандидати - настоящият президент Реджеп Ердоган и представителят на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, не успява да събере 50% от вота. Така за първи път в историята на страната президентът ще бъде избран на балотаж. При 92% преброени бюлетини Реджеп Ердоган получава малко под 49%, а Кълъчдароглу - малко под 45%.

Всички погледи сега са насочени към третия кандидат на президентските избори - Синан Оган, предстадител на Алианса "Ата", който получи 5% от вота. След края на изборния ден той обяви, че до няколко дни ще обяви кого ще подкрепи в случай на балотаж на 28 май.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

В изборната нощ действащият президент Реджеп Ердоган се появи изненадващо в Истанбул. След 2.00 часа през нощта той излезе на емблематичния балкон на централата на Партията на справедливостта и развитието. В речта си той призна, че може да се стигне до втори тур на 28 май и нападна опонента си Кемал Кълъчдароглу.

"Искам да благодаря на всеки един от моите граждани, които отидоха до урните и гласуваха. Бих искал да изкажа благодарност на братята и сестрите, които предпочетоха нас. Освен числата и статистиката изборите показаха безспорно, че победителят е нашата страната... Турция отново доказа, че е сред водещите демокрации в света, със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на гражданите в техния политически избор", заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Снимки: БГНЕС

Опонентът му Кемал Кълъчдаоглу изрази увереност, че ще победи на втория тур.

"Нека гласовете се преброят, резултатът ще стане известен възможно най-скоро. Страната не може повече да понася несигурност. Не се страхувайте от волята на хората. Нека и Върховният избирателен съвет поеме отговорност. Не позволявайте обществото да бъде разсеяно. Повтарям - не блокирайте волята на народа. Приканвам наблюдателите на терен да не си тръгват от избирателните комисии. Ние сме тук докато всеки глас не бъде преброен. Въпреки всички клевети и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. ... Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота продължават да постъпват. Ако народът ни ще решава на балотаж - с удоволствие. Определено ще спечелим тези изборите на втори тур!", заяви Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция.

На парламентарните избори в Турция, които се проведоха паралелно с президентските вчера, резултатите са категорично в полза на Ердоган. Народният алианс, начело с Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, печели мнозинство - 323 места в 600-местния Меджлис.

На второ място е Националният алианс на опозицията, начело с Кемал Кълъчдароглу.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕК Атина триумфира със своята 13-а титла на Гърция
АЕК Атина триумфира със своята 13-а титла на Гърция
Марсилия обърна Анже и гледа смело към Шампионската лига през следващия сезон
Марсилия обърна Анже и гледа смело към Шампионската лига през следващия сезон