НОВИНИ

От Пекин 2022 отхвърлиха обвиненията, че тестовете за COVID-19 могат да се манипулират

Пекин 2022
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 27.01.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Други
Слушай новината

Организационният комитет на Олимпийските игри в Пекин отхвърли твърденията, че тестовете за COVID-19 могат да бъдат манипулирани по време на големия спортен форум, настоявайки, че „няма да има място за грешки“.

Всички участници в Игрите се подлагат на ежедневни тестове за коронавируса, като част от поредица от строги мерки, въведени от организаторите.

Президентът на централата по сноуборд на Германия Михаел Хьолц повдигна въпроса относно системата, твърдейки, че резултатите от тестовете могат да бъдат манипулирани.

„Съмнявам се, че ще видим честна игра на състезанията в Китай“, каза Хьолц пред подкаст за Snowboarding Germany.

Михаел Хьолц, който преди време е работил за Германската национална антидопингова агенция, сравнява антидопинговата система с тестовете за COVID-19, като предположи, че резултатите могат да бъдат подправени, за да се гарантира, че някои ключови спортисти няма да успеят да се състезават на Игрите.

„Знаем как се разглежда въпросът за допинга в страни с такава конституция. Сравнението между допинг и тестове за COVID-19 е абсолютно уместно“, заяви Хьолц.

Хуанг Чун, заместник директор на службата за превенция и контрол на пандемията към организационния комитет на Пекин 2022, отвърна на твърденията.

„Ние ще гарантираме, че няма да има място за грешка, когато става въпрос за данни и резултати от тестове за COVID-19. Нашите лаборатории се управляват от професионални медицински работници, които са преминали строго обучение преди Игрите. Няма необходимост хората да се съмняват в тестовете“, каза Хуанг пред China Daily.

Хуанг Чун уточни, че олимпийците, които се притесняват за тестовете си за COVID-19, могат да отнесат своите случаи към медицински експертен панел за преразглеждане.

Организаторите на Олимпийските игри въведоха „система от затворен цикъл“ или т.нар. „балон“ в опит да се преборят с пандемията от коронавирус.

Хората, които са получили положителен резултат при тестване на летището, последван от отрицателен тест за потвърждение на резултата, ще трябва да получат друг отрицателен резултат от допълнителен тест, преди да влязат в затворения цикъл.

Спортисти и участници в Игрите, които имат положителен тест и са безсимптоми, ще бъдат освободени от изолация, след като дадат два последователни отрицателни PCR теста в интервал от 24 часа.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари. Най-интересната част от състезанията ще можете да гледате по БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тянковата къща в Чирпан се нуждае от спешен ремонт
Тянковата къща в Чирпан се нуждае от спешен ремонт
ГЕРБ настояват за 2% от БВП за отбрана
ГЕРБ настояват за 2% от БВП за отбрана