От полунощ в Белгия пада забраната за несъществени пътувания

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:29, 18.04.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
полунощ белгия пада забраната несъществени пътувания
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, считано от полунощ на 19 април.

По информация на посолството ни в Брюксел белгийските власти препоръчват при възможност да се предприемат пътувания само по неотложни причини.

Както и досега, при пристигането си в Белгия пътуващите трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина.

Всички граждани над 6-годишна възраст, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа. Отрицателният резултат от PCR тест е задължителен, независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

Пристигащите в Белгия граждани, които притежават белгийски лични документи, не представят резултат от предварителен PCR тест. Тестът се прави на първия и седмия ден след пристигането в страната.

7-дневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината. Ако тестът покаже положителен резултат, гражданинът трябва да се самоизолира за още 10 дни.

Изключение от задължителната карантина се прави за пътуващите, които ще пребивават в Белгия за по-малко от 48 часа.

Остава и задължително попълването на Формуляра за местоположение на пътниците, който позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си. На нарушителите на правилата за тестване ще се налага глоба от 250 евро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Политици и общественици изразиха тревога за здравето на Алексей Навални (Обзор)
Политици и общественици изразиха тревога за здравето на Алексей Навални (Обзор)
Русия на свой ред гони 20 чешки дипломати
Русия на свой ред гони 20 чешки дипломати