НОВИНИ

От сблъсък с безработицата до трофея от Шампионска лига

живо челси води манчестър сити битката
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 17.11.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Вратарят на Челси Едуар Менди бе сравнително непознат за футболния свят при трансфера му в лондонския клуб през септември 2020 г.

За мнозина трансферът означаваше временно решение и целеше просто да осигури конкуренция на Кепа Аризабалага. Все пак испанецът се превърна в най-скъпия вратар в света, на стойност 71 млн. паунда, докато сенегалският национал струваше едва 22 млн. паунда на “сините”.

Стражът започва кариерата си третодивизионния френски тим Шербур през 2011 г. Той изпадна в поредни сезони, преди договорът му с клуба да изтече. Следва период от време, в който чака агентът му, да му уреди трансфер в третодивизионен английски отбор, но до трансфер така и не се стига. На 22-годишна възраст той подава документи към агенцията за безработни във Франция и сериозно обмисля футболната си кариера.

След година като безработен, подписва едногодишен договор като 4-и вратар на Марсилия през 2015. Той получава минимална заплата и играе едва няколко мача, които поне му гарантират още година в клуба. Следва трансфер във втородивизионния Реймс, с който стига до френския елит и дебютира с националната фланелка на Сенегал. Това му осигурява трансфер в Рен, където играе и европейски футбол в Лига Европа. След трансфера му в Челси той се превръща във втория африкански вратар печелил финал на Шампионска лига след Брус Гробелар през 1984 г. с екипа на Ливърпул.

Вратарят се превърна в стража с най-много сухи мрежи в рамките на 1 сезон в Шампионска лига, като изравни постиженията на Сантяго Канисарес и Кейлор Навас. Стражът продължава да затвърждава отличната си форма, като към момента, той е вратарят с най-висок процент спасявания през сезона във Висшата лига с 88% отразени удари от 28 изстрела по неговата вратата. Любопитна статистика показва, че от началото на 2021 г. той е допуснал 24 гола, но е запазил цели 25 сухи мрежи във всички турнири.

Челси гостува на Лестър в следващия си мач от Висшата лига. Двубоят на стадион "Кинг Пауър" е в събота (20 ноември) от 14:30 часа.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава облачно до края на деня, но без валежи
Остава облачно до края на деня, но без валежи
Над 117 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас
Над 117 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас