От сряда децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в "червената зона", ще влизат у нас с PCR тест

от БНТ
23:19, 14.01.2022
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

От 19 януари, сряда, децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в "червената зона", се допускат на територията на България при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната.

Припомняме, че досега се изискваше пристигащите от "червена зона" деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представянето на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В "червената зона" преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана.

Вижте пълния текст на заповедта ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Променлива облачност, с максимални температури от 3° до 8°
Променлива облачност, с максимални температури от 3° до 8°
Борусия Дортмунд откри кръга в Бундеслигата след успех над Фрайбург
Борусия Дортмунд откри кръга в Бундеслигата след успех над Фрайбург