НОВИНИ

Отбелязваме 115 г. от рождението на Димитър Димов

отбелязваме 115 рождението димитър димов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:09, 25.06.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Националният литературен музей отбелязва 115 години от рождението на Димитър Димов с архивна находка – аудиозапис с гласа му, който за първи път ще прозвучи в къща музей „Димитър Димов“ в София на рождения ден на писателя на 25 юни през 2024 година.

Националният литературен музей получи от Българското национално радио единствения запис с гласа на Димитър Димов, съхранен в Архивния му фонд, предаден от близки на писателя. Това е урок по френски, който Димов записва на домашния магнетофон през последната година от живота си.

Точно преди отпътуването си за Букурещ за участие в международна писателска среща в качеството му на председател на Съюза на българските писатели, Димитър Димов доусъвършенства знанията си по френски си език на работни листи, изписани с типичния му наклонен наляво почерк. Упражненията на френски думи и фрази са открити на бюрото му след смъртта и до днес могат да се видят там във вида, в който писателят ги оставя преди последното си пътуване. Димитър Димов умира внезапно на 1 април 1966 година на румънското летище. Така направеният от него магнетофонен запис остава последната звукова следа приживе, а прочетените френски фрази съвпадат с написаните редове върху листовете.

От 25 юни 2024 година записът зазвучава в хола на дома му в София – там, където вероятно е направен преди 58 години. С тази придобивка посетителите на къща музей „Димитър Димов“ в София вече имат възможност не просто да се запознаят с дома и вещественото наследството на твореца, но и да станат част от вълнуващо пътуване в миналото. Записът с гласа на Димов по естествен начин допълва интериора на музея, съхранен в оригиналния си вид непокътнат и до днес.

От 25 юни посетителите на музея могат да видят в обновената експозиция и изложбата „Димитър Димов като художник“, включваща: хумористични автошаржове, рисувани в Испания, подарени на музея от испанския писател и преводач Хуан Едуардо Сунига; скици с туш, сред които и карикатурни като „Марийка“ – заседялата се слугиня в семейния дом; рисунка с молив на Гьоте и маслени пейзажи от гимназиалния му период; малък моливен портрет на пастрока му Руси Генев, подарен от сестрата на Димов – Люси Генева; цветни анатомични скици от лекциите по зоология, които е рисувал за своите студенти като преподавател по ветеринарна медицина.

Изложбата представя един различен поглед върху личността на Димитър Димов. Неговите разностранни интереси и таланти в изкуството и науката далеч надхвърлят общоприетите представи за писателя класик, автор на „Поручик Бенц“, „Осъдени души“, „Тютюн“. Днес, 115 години след рождението на Димитър Димов, тези изумителни творчески проявления на духа продължават да вдъхновяват всеки, докоснал се до тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайският апарат с проби от обратната страна на Луната се завърна на Земята
Китайският апарат с проби от обратната страна на Луната се завърна на Земята
Отиде си художникът Генчо Симеонов
Отиде си художникът Генчо Симеонов