НОВИНИ

Отбелязваме Деня на безопасния интернет

отбелязваме деня безопасния интернет
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:20, 06.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

На 6 февруари се отбелязва Денят на безопасния интернет. Целта е да се повиши информираността на международната общност за безопасното използване на интернет от децата и младежите. Денят се отбелязва от 2004 г. като част от инициативата на финансирания от Европейския съюз проект SafeBorders.

С различни инициативи ще бъде отбелязан Денят на безопасния интернет у нас. Центърът за безопасен интернет (Safe Net), който е част от Асоциация "Родители", ще напомни с дискусия защо е важно децата да бъдат защитени в дигиталното пространство. Ще бъде организирано събитие, на което ученици и специалисти ще говорят по различни дигитални теми, казаха от Асоциацията. В края на януари оттам съобщиха за ръст на сигналите през 2023 г, получени на горещата линия за онлайн престъпления срещу деца и Консултативната линия 124 123. През миналата година броят на случаите, обработени от Центъра за безопасен интернет, са общо 46 359. В 60% от случаите, помощ от Центъра са потърсили родители.

Съвети за безопасност

На страницата на Центъра има съвети към родителите как да научат децата си да бъдат внимателни в онлайн пространството. „Ако детето е под 10 години, е добре на устройството, което то ползва, да се сложи програма за родителски контрол“, казват експертите. „Един лесен и удобен начин е да му се направи детски профил и то да ползва интернет само през него, тъй като това осигурява до голяма степен защита от вредно и опасно съдържание“, съветват още те.

От Центъра подчертават, че детето винаги трябва да споделя с родителите си, когато нещо го обезпокои. Най-сигурният начин да приучим детето да го ползва безопасно е да развиваме постепенно умението да разсъждава критично, да проверява и преценява всяка информация, действие и контакт онлайн, обясняват специалисти. „Щом разрешим достъп на детето до интернет, трябва да проведем и първия разговор за рисковете“, се посочва още в информацията на сайта на Центъра за безопасен интернет.

Родителите могат да прочетат и наръчника, озаглавен „Как да не загубим детето си във виртуалния свят". Информацията тук е за малките деца – в предучилищна възраст и начален курс на образование. Родителите ще могат да открият отговори на въпроси като „Защо детето толкова иска таблета“ или „Как да го отвлека от интернет и да го накарам да се заеме с нещо друго?“.

„Инсталирането на програма за родителски контрол или създаването на контролиран профил на детето трябва да става с негово знание“, съветват от Центъра. Оттам добавят, че на детето трябва да му се обясни, че това е за негова защита, но когато порасне и се научи как да се предпазва само, вече няма да има нужда от такава програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Осимен е под въпрос е за полуфиналите на Купата на африканските нации
Виктор Осимен е под въпрос е за полуфиналите на Купата на африканските нации
Мис Япония се отказа от титлата си заради афера с женен мъж
Мис Япония се отказа от титлата си заради афера с женен мъж