НОВИНИ

Безопасен интернет: Рекорден брой сигнали са подадени към центъра от началото на съществуването му

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:43, 12.11.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой сигнали към Центъра за безопасен интернет от началото на съществуването му. Само през първите 9 месеца на годината са обработени над 32 000 сигнала, което е повече от сигналите за цялата 2022 г. Над 90% от подадените сигнали са за онлайн сексуални посегателства срещу деца. Увеличава се и броят на родителите, които търсят помощ в центъра.

21-ви век. Времето, когато децата са повече в дигиталния свят, отколкото в реалния. И когато животът им може да бъде в опасност всяка минута заради рисковете, които се крият в необятния свят на интернет.

"Имали сме сигнали за това, че някой забелязва, че има някакви сайтове, които дават 10 идеи как по-лесно да се самоубия, което може да е на шега за някого, но всъщност, когато вече си тийнейджър, подрастващ, когато вече имаш достъп до тази информация, тя вече може да е опасна", каза Яна Алексиева, Национален център за безопасен интернет.

И именно тук идва ролята на центъра. Със съветите и подкрепата на професионалистите в него са спасени хиляди детски съдби.

"Силно се надявам рекордният брой сигнали, които имаме тази година, да не бъде защото проблемите онлайн стават все повече и повече, а да бъде защото хората научават за нас още повече и повече", каза Димана Додова, член на Националния център за безопасен интернет.

"Проблемът не е в това, че интернет става по-опасен. Интернет е такъв какъвто е, това е част от живота на всички ни. Въпросът е какво ние като възрастни и най-вече като държава правим, така че да можем да осигурим безопасността на децата, докато те са там", каза Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Един от последните сигнали е за на пръв поглед безобидна онлайн игра, която обаче може да доведе до сериозни последствия в света на тийнейджърите.

"Стимулира всички момичета да изглеждат перфектни като тела, ако може да си сложат и силикон и че само така биха ги харесали и всъщност играта е такава, тя те превежда през един път, в който ти от една дама, която е доста доста пълна, трябва да се превърнеш в едно съвършенство и дори да е направена с усмивка, всъщност остава в тийнейджърите един друг модел на това, че ти трябва да си такова съвършенство, ако не си такова съвършенство, край не ставаш", каза Яна Алексиева, Национален център за безопасен интернет.

Заради липса на средства миналата година центърът беше пред закриване.

"Ако няма държавно финансиране, той ще бъде изправен пред момента, в който той ще трябва да върне тези над 30 000 сигнала, т.е. няма да може да ги поеме, защото няма да има кой да работи там", каза Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Засега съдбата му е спасена. Но функционира единствено на мускули и добра воля на хората работещи в него, дарители и фирми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна втора загуба в квалификациите за Евробаскет 2025 при дамите
България допусна втора загуба в квалификациите за Евробаскет 2025 при дамите
Дерогацията за внос на руски нефт не оказва влияние на цените на горивата, смятат експерти
Дерогацията за внос на руски нефт не оказва влияние на цените на горивата, смятат експерти