НОВИНИ

За допуснатите грешки по време на местния вот

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:00, 12.11.2023
Чете се за: 10:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изборната администрация у нас е колкото средно голям град - над 110 000. В "След новините" - анализ на допуснатите грешки по време на местния вот.

Като се позаслуша човек чува много.

от видеонаблюдението:
- Значи немя да работиме така!
- Какво искаш бе? - Няма да работиме така.
- Значи не искам да сме шизофреници, предния път тия ги правихме невалидни.

А и вижда много или... не съвсем.

от видеонаблюдението:
- Ами да си ги разделим. Айде.
- За това ти казвам общия брой - една партия, две партии, три партии, четири, пет партии, които нямат представители.
- На пет.
- По 13.
- Това е 57. Ма тя си е валидна...

Работен ден с ясно начало и неясен край. Това е съдбата на секционните комисии - някои с опит, други за първи път, а може би и за последен. И така на следващите избори може би ЦИК ще обучава нова изборна администрация, ще се опита да я привлече с повишените възнаграждения, а ние ще се питаме все същия въпрос - защо пак грешки.

"Много писане и като направих една-две грешки там в купчинките и айде връщане на ново и затова се забавихме. Проверихме ги, пет пъти ги проверихме. Нямаме грешки", казва член на СИК при предаването на бюлетините.

След първия тур на изборите в Пловдив председател на една от комисиите се отказа и мястото му зае
83-годишния Васил Василев без да знае защо въобще е там.

Васил Василев - председател на СИК: "Аз не съм бил на уроци, не съм бил тука на обучението и не разбирам нещата. Не съм наясно. Аз бях предните избори като член. Бе не знам правилата, сега аз... тя каза, че ще поеме."

"Той не знае за какво става въпрос изобщо. И ми казва: "аз не искам да съм председател." Чисто и просто казаха ми да бъда председател. И тогава аз се обаждам в ОИК и ОИК казва: "вие не можете да казвате така, че е некомпетентен", казва заместник-председател на СИК.

Васил беше употребен, отнесе срама на едно политическо решение. Не, членовете на комисии не са просто списък от хора или по-скоро не би трябвало да бъдат. Те са с различно образование и социален статус, тях ги срещаме всеки ден на улицата, това са нашите съседи или колеги. Те - комисиите - са изборът на партиите и именно политиците носят отговорност за тях. А понякога става обратното, крият се зад тях, не търсят отговорност на местните си структури за избора, мият си ръцете, че някой си бил предложил някого за член на комисия и те му се доверили. А доверието е двустранен процес.

Ива Лазарова - Институт за развитие на публичната среда: "Практически във всички тези секции, които ние наблюдаваме - това са представители, излъчени от парламентарно-представените партии. И се оказва, че партии, които имат национално представителство, имат гласове във всички тези райони не могат да подберат от базата си симпатизанти членове, които да осигурят базовото и нормално и спокойно протичане на изборния ден."

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: "Ние сме направили професионална ЦИК, но долустоящите комисии всъщност не са професионализирани и поради тази причина много често се сменят хората, които участват в тях при тези поредица от избори, в които участвахме."

Само в един район - Русе, от 1900 членове на комисии обучили 1100. Рекорд, но какво от това. Грешки колкото щеш.

Ваня Нушева - изборен експерт, Прозрачност без граници: "Неколкократно през годините наблюдателите винаги са посочвали необходимостта от едно адекватно обучение на членовете на секционните комисии, което завършва с проверка на техните знания, а не формално обучение или едно... нека да се изразя така претупано на две на три обучение за около час и половина-два. Хора, които не се занимават с изборното законодателство, не са ангажирани толкова с тези процеси, няма как да са добре запознати и да са добре обучени само в рамките на тези кратки обучения."

Румяна Дечева - изборен експерт: "В много от видеонаблюденията, които изгледахме с вас, не виждам умисъл, по-скоро непознаване на нормите, непознаване на законите, липса на информираност какво е нарушение, какво е престъпление, а всъщност липса на онази перспектива, която и на тях би им помогнала на членовете на комисиите."

Ако трябва да перифразираме култовата реплика от филма "Опасен чар" - "роднина, милиционер, роднина, милиционер", то в секциите по време на местни избори е "роднина, член на комисия, роднина, член на комисия".

Румяна Дечева - изборен експерт: "Имаме много общини с един единствен работодател, който е общината, тоест всички хора по някакъв начин са зависими от хората, които решават на територията на тази община и те решават за всичко. Имаме места, където, притеснени от присъствието на кмета или негови застъпници, членове на избирателните комисии се чувстваха длъжни да направян нещо да покажат, включително и когато го правят с отворена душа като разпределят едни "не подкрепям никого" или невалидни бюлетини така по равно между един и друг. Всичкото това е един политически натиск, който се усеща от членовете на избирателните комисии."

Докато политиците празнуват първите резултати, избраните от тях комисии продължават да работят.

от видеонаблюдението:
- Излязла е от квадратчето, представител съм на партия и мога да участвам в броенето.
- Ти тук не се бъркаш!
- Тази е невалидна. Тази е надебелена. Тази смачкана.
- Ти нямаш право тук да се бъркаш.

Съвестните, безскрупулните и апатичните - на тези три групи видеонаблюдението раздели комисиите. Не липсват и примери със секции, в които една или друга партия имат членове на комисията и не са получили нето един глас, тоест: дори техните хора не са гласували за собствената си партия.

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: "За да имаме доверие трябва да има една много по-съвестна работа в секционните комисии. И дали да не има един постоянен състав от хора, които не просто са номинирани от партиите, но са преминали през някаква форма на селекция - познаване на изборния кодекс, респективно на методическите указания."

За почти всичко у нас гледаме как е в другите държави, опитваме се да си привнесем опит и да го приложим към родната реалност. Периодично се поставя въпроса за професионална изборна администрация, преброителни центрове или командироване на комисии - всичко само в полето на добрите пожелания от експертите и ниската чуваемост там, където се коват законите.

Ваня Нушева - изборен експерт, Прозрачност без граници: "Например в Гърция практиката, която се прилага е председателят на всяка секционна избирателна комисия да е юрист, човек, който обикновено работи като адвокат в адвокатски кантори, но в рамките на изборния ден - тези хора на първо място са добре обучени, а на второ място те се мобилизират, командироват се от името на държавата и отиват в секции, където няма хора, завършили юридическо образование. А всъщност останалите членове на секционните комисии са хора, които са определени на един ротационен принцип от държавата, всъщност в Гърция се поддържат регистри към съдилищата."

Ива Лазарова - Институт за развитие на публичната среда: "Ако например се разместят съставите на комисиите - от едно населено място, отидат в друго населено място, тогава те няма да имат интерес към конкретен играч на терен например."

БНТ: Обаче няма ли да ви кажат всички скъпо е?

- Вероятно такъв ще е отговора, а в крайна сметка населените места са не на такова голямо отстояние, както например в Щатите. Такъв бе отговора на МВР, когато им казахме: нека да се разместват полицаите, така, че да не са запознати с мрежите от контролиращи в различните общини и тогава от вътрешното министерство отговориха скъпо е.

При над 12 000 секции с по 9 души в комисия изборната администрация е колкото средно-голям град - 110 000. Град, който има малко постоянни жители, а останалите се променят преди всеки вот. И допускат грешка след грешка - удобното оправдание и за победителите и за загубилите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители от Пазарджик и с. Цалапица на протест с искане за бързо разследване на убийствата на Ангел и Димитър
Жители от Пазарджик и с. Цалапица на протест с искане за бързо разследване на убийствата на Ангел и Димитър
Станислав Генчев: Крумовград ще се върне на победния път
Станислав Генчев: Крумовград ще се върне на победния път