НОВИНИ

Видеонаблюдението превърна вота в изборно риалити

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:00, 11.11.2023
Чете се за: 11:42 мин.
У нас
Слушай новината

Видеонаблюдението превърна вота в изборно риалити и разкри безброй нарушения. Нарушения, които ще останат в чувалите с бюлетини 4 години както тези от предишния вот, които предстои да бъдат унищожени.

Ива Лазарова - Институт за развитие на публичната среда: "Това са изборите на видеонаблюдението."

Ваня Нушева - изборен експерт, "Прозрачност без граници": "Много пъстра картина видяхме на тези избори."

от видеонаблюдението: На тия празните предлагам да им сложиме за "не подкрепям никого".

Ива Лазарова - Институт за развитие на публичната среда: "Когато някой се ползва от допинг в самото начало, ние не можем да предполагаме, че той след това ще взима законосъобразни решения."

от видеонаблюдението: Страшно е: бият се навън в коридора, ние не можем да броим, ние до никъде не стигнахме.

Румяна Дечева - изборен експерт: "Но ние сме суверена и нашият глас е някъде тук."

от видеонаблюдението: Мая, айде стига със задраскването на преференциите. И аз искам преференции.

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: "Те са имали усещане според мен, че няма да бъдат хванати."

от видеонаблюдението: Ние сме си наши ора, примерно има едно празна да се попълни 102 нали. Да помогнем на Мартин. - Аз нямам никакви претенции. - Само, че го прави това нещо по-бърже. - Чичо Цено, кой номер беше?

Лицето на тази жена от село Малорад е лицето на отминалите местни избори - символ на всички нарушения.

Моника Йорданова: И какво да ви кажа: грешка.

Тя беше арестувана, но другите нарушители така и не получиха наказание. тази секция обобщи картината на вота - с "нашите хора", със смелото задраскване на бюлетини, наричано просто "шаркане", с нарушенията, извършени без свян от камерите. И с невъзможността да се надникне в чувала на изборния резултат.

Румяна Дечева - изборен експерт: "Отварянето на чувалите ще доведе до повече доверие. Всички се притесняват."

Борислав Примов - секретар на район "Средец": "До сега не са отваряни чували с бюлетини, съдът не ни е искал да отваря чували с бюлетини и да се брои."

Бомбоубежище в центъра на София пази изборните резултати. Може да се отвори само ако МВР, прокуратурата или съда поискат да проверят нещо. Никой друг не може да се докосне до белите чувалчета, та камо ли да ги отвори, да види грешките и да предложи на Парламента реален ремонт на Изборния кодекс, без популизъм, базиран само на дълбок анализ. Просто влизането в подобни помещения от години е мисията невъзможна.

Борислав Примов - секретар на район "Средец": "Тази стая е стаята, в която се съхраняват изборните материали от последните местни избори октомври-ноември 2023 г. както и изборите за президент през 2021 година. Те са запечатани, тъй като трябва да бъдат така до провеждането на следващи избори от същия вид избори и се съхраняват до 6 месеца след провеждането на следващите избори."

Всяка политическа партия и независим кандидат могат да обжалват резултатите и да искат повторно преброяване за изборите, в които участват в рамките на 7 календарни дни от деня и часа на обявяване на резултатите. След провеждането на нови избори чувалите са просто хартия за вторични суровини. Но и шанс за експертите да направят своя анализ на невалидните бюлетини. Но това никога до този момент не се е случвало.

Румяна Дечева - изборен експерт: "Без решение на съда много трудно някой може да разреши отваряне, тоест ние отново няма да видим какви са признаците, по които едни гласове са невалидни, но тук е мястото за съдебната власт. Те имат право да разрешават за тези вече абсолютно отминали избори да разрешат да отворим да надникнем, да влезем в тези чували, да видим какво прави тези бюлетини невалидни, за да може на следващите избори, да нямаме невалидни бюлетини, защото това е отнемане на гласа от онези, които са били добронамерени, които са били отговорни."

В село Чучулигово не посмяха да зачеркнат бюлетините, а с тях и закона. Но се поколебаха. Съвестта и страха от камерите надделяха.

от видеонаблюдението:
- Невалидни.
- Мале що е бюлетини.
- Леле, леле...
- Е, грехота е бе хора.
- Защо не ги разпределите, всеки да си вземе по партия и това е.
- Какво има токова да си единен като чели главата ке отрежеш на некой.
- Защо като имаш възможност да помогнеш на това момче да не му помогнеш
- Има запис, има и глас, всичко има, това мое да те гледат и у чужбина
- Не е така както го мислите да шаркаме така - целия свет ни гледа.

Румяна Дечева - изборен експерт: "Видеонаблюдението категорично дисциплинира голяма част от хората, които си мислиха, че ето ние тука заключваме вратата в края на работния ден, отваряме едни кутии и няма значение кой как е организирал изборите, няма значение кой как е гласувал, важното е кой брои."

12 000 секции средно по 3 часа видеозапис и не само част от видеата са надолу с главата, а целия процес по отчитане на резултатите.

Ива Лазарова - Институт за развитие на публичната среда: "И на тези местни избори в частта общински съветници белязахме нов рекорд 15,5 % бяха всички подадени бюлетини за общински съветници бяха недействителни."

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: "И ако видим как изглежда след първия тур оспорването, почти в половината общини имаме оспорване или на избраните на първи тур кметове или по отношение на резултатите за общински съветници."

Ива Лазарова - Институт за развитие на публичната среда: "Хората в комисиите нямат никаква представа, че носят наказателна отговорност например. Два са основните момента, които виждаме на базата видеонаблюдението - незнание и непознаване на правилата и вече умишлено пренаписване на резултатите. Докато едното е поправимо, за другото трябва да се търси отговорност."

Нищо ново - нарушения винаги е имало, наблюдателите ги виждаха в годините назад, алармираха, сигнализираха, но до там. Сега всеки може да надникне през камерите. И ако преди някой се е съмнявал в думите на наблюдателите, то сега - видеото потвърждава казаното. Въпросът сега е ще има ли реакция на прокуратурата и съда.

Доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: "Според мен се подценяваше видеонаблюдението, защото по-скоро се забавлявахме с част от изцепките да ги нарека, но сега след като се видя, че има реално влияние върху бюлетините по-скоро може би съда въз основа на видеонаблюдението ще допуска и повторно преглеждане от експерти на бюлетините при хартиеното гласуване."

Ваня Нушева - изборен експерт: "Наши наблюдатели са ставали свидетели за попълване на празни бюлетини за общински съветници при предходни избори. И за съжаление това са практики, които не намират адекватно санкциониране."

Изборния кодекс предвижда административна санкция - 1000 лева - за дребни нарушения - като например предварително откъсване на бюлетината от кочана или при поставянето на печатите от комисията. Има санкции, има дисциплина, никой не плаща 1000 лева глоба, няма дисциплина.

от видеонаблюдението
- Така ли ще я пускаме без печат?
- Нещо, ще удариме печат, ударете един печат тука.
- Ей и това тука, няма му нищо, печат и айде.

Може би, ако, щеше, бихме могли, нямаше - с тези думи експертите чертаят бъдеще неосъществено. Или пропуснатите възможности за по-добра организация на вота. Навсякъде е изрично уточнено, че се гласува Х и V. Но въпреки това, комисии приемаха за валидни бюлетини с какви ли не символи - стига да има нещо надраскано в квадратчето.

от видеонаблюдението:
- Сега това да го приемем ли?
- Според мен да го приемем?
- С кръгче, но е вътре.
- Ами да.

Ваня Нушева - изборен експерт: "Това, което видяхме на тези избори бяха дефицити в няколко насоки. На първо място политическата пристрастност на членове на секционните избирателни комисии, видяхме наред с това некомпетентност."

Камерите показаха: броене на фокус, без фокус, тихо или шумно, дори на обратно. Чрез тях бе поставена диагнозата на изборите - с неподготвени комисии, подправени резултати, голямо възмущение у обществото и тихата реакция на политиците. Същите тези политици, които ще променят за 25-ти път Изборния кодекс и които вероятно ще им е по-удобно да решат: съдържанието на чувалите с бюлетини да остане заключено там в бомбоубежището докато не бъдат унищожени заедно с всички грешки.

от видеонаблюдението:
- Едно, кой видял, видял.

Следва продължение...

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уулвърхемптън победи Тотнъм с два гола в добавеното време
Уулвърхемптън победи Тотнъм с два гола в добавеното време
Картина на Моне беше продадена за 74 млн. долара в Ню Йорк
Картина на Моне беше продадена за 74 млн. долара в Ню Йорк