НОВИНИ

Увеличават данък "сгради" от следващата година

С колко ще поскъпне таксата?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
13:29, 11.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличение на данък "сгради" е предвидено от следващата година. Ако пазарната стойност на даден имот спрямо неговото местоположение се е повишила с над 10% през последните две години, то това ще се отразява и на данъка. Това е част от предложенията в Закона за местните данъци и такси, които се разглеждат в парламента.

Изменения в Закона за местните данъци и такси ще дадат възможност общините да променят размера на данък сгради на всеки две години. Но едва през 2024 година ще се разработят точните коефициенти за базисната данъчна стойност на 1 кв. м.

"Текстът, който се предлага в момента, не вдига автоматично данъчните оценки - дава възможност през следващата година да се работи интензивно на експертно ниво, за да се направят анализи, изчисления и евентуално от 2025 г. да бъдат променени коефициентите за местоположение", каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Законодателната промяна може да даде допълнителен ресурс за общините с между 50 и 100 млн. лв., а това да доведе и до подобряване на инфраструктурата.

"Всяка община може да определи данъчната ставка, ако по някакъв начин много се вдигне оценката общината може да намали данъчната ставка и да няма никакъв ефект върху хората. Тази власт я има. Имат голямо пространство и нагоре и надолу. Данъчната ставка в София от 15 години е една и съща", каза Петър Ганев, ст. изследовател в Института за пазарна икономика.

"Има квартали, които спешно се нуждаят от подобряване на инфраструктурата, но въпроса е има ли по какъв начин да се гарантира на собствениците, че увеличението на тези данъци наистина ще доведе до постъпления за подобряване на инфраструктурата защото в много от случаите, когато са се увеличавали данъците през годините собствениците не са виждали необходимия ефект", обясни Анатоли Лалчев, Асоциация на дружествата за управление на етажна собственост.

От общините напомнят, че едва малка част от събраните данъци остават за местната власт.

"От всеки 100 лв. събрани от тях едва 4 остават в тях - това са сгради и МПС", каза Силвия Георгиева.

Гражданите не са съгласни с предлаганата методика за увеличение на данъците.

През следващата година ще се разработи и нова методика за такса смет, която няма да зависи от данъчната оценка, а от количеството смет на всяко домакинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флорентино Перес: УЕФА управлява футбола без прозрачност и без иновации
Флорентино Перес: УЕФА управлява футбола без прозрачност и без иновации
Хари Кейн изяви желание да играе с Лионел Меси
Хари Кейн изяви желание да играе с Лионел Меси