НОВИНИ

Тагарев: Вотът на недоверие към сектор "Отбрана" е неоснователен

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:10, 11.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Според военния министър Тодор Тагарев, в мотивите за вота на недоверие могат да се открият 22 проблема в областта на отбраната и сигурността, но те са добре познати и дискутирани отдавна от народните представители. Във Варна Тагарев съобщи още, че постоянните представители на страните-членки на НАТО са обсъдили проблемите на сигурността в Черноморския регион, предизвикани от агресивната политика на Русия. Срещата е била проведена вчера в Евксиноград в рамките на тяхна работна визита в България. Блокирането на морския трафик от страна на Русия е дискутирано със съюзниците от Германия и Турция.

Военният министър Тодор Тагарев заяви, че по време на предстоящия втори вот на недоверие по линия на националната сигурност и отбраната, ще бъде дискутирана цялостната военна политика на страната. Според Тагарев, мотивите за вота засягат проблеми, които стоят на дневен ред от дълго време. Екипът на министъра е извел общо 22:

"Тези 22, които към момента сме идентифицирали, няма нито един нов. Това са все въпроси, които са повдигани публично, които сме ги дискутирали при парламентарни въпроси, в пленарна зала."

Тагарев коментира и ситуацията в Черно море като изтъкна, че от юли Русия блокира трафика между украинските пристанища и Босфора като навлиза в българската изключителна икономическа зона":

"Русия продължава с ученията, тя всъщност не провежда учения. Блокира трафика, създава рискове за нашата сигурност. Възпрепятства каквато и да е дейност за изследване и използване на ресурсите в нашата изключителна икономическа зона."

Тагарев обясни, че се работи за ускорено придобиване на брегови противокорабни комплекси като не се ангажира със срок, в който те могат да бъдат закупени и разположени. Подготвя се активно и организацията на противоминна операция с участието на Румъния, Турция и България. Не изключено тя да се проведе още до края на годината:

"Без да се нарушава конвенцията от Монтрьо. Тоест ние не предвиждаме към момента кораби на не черноморски държави военни кораби да навлизат в Черно море."

Военният министър коментира и бюджета на МО като заяви, че за догодина са предвидени 2,05% от БВП. Предвижда се през 2026 г. процентът да нарасне, тъй като предстоят плащания по договорите за бойните самолети и машините "Страйкър", ако договорът за тях бъде ратифициран от НС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Русе на протест срещу мръсния въздух
Жители на Русе на протест срещу мръсния въздух
Силни експлозии в Киев тази сутрин
Силни експлозии в Киев тази сутрин