НОВИНИ

Пеевски и Добрев сезираха прокуратурата за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл България"

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 11.11.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев сезираха прокуратурата за проверка на "Лукойл" България за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол.

Сигналът, изпратен до прокуратурата и ДАНС, е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието "Политико" на 9 ноември.

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Посочва, че в цитираните източници е възможно да се съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023г. рафинерията на "Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робен Гавани с трета поредна титла от турнири на ITF в Мексико
Робен Гавани с трета поредна титла от турнири на ITF в Мексико
"Спейс Екс" изпрати празнични лакомства на астронавтите на МКС
"Спейс Екс" изпрати празнични лакомства на астронавтите на МКС