НОВИНИ

Нетаняху отхвърли призива на Макрон за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Хамас носи отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни, заяви израелският премиер

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:10, 11.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Поредна нощ на масирани израелски атаки срещи палестинската територия.

Израел не атакува болници, но ще направи каквото е необходимо, ако врагът използва тези сгради - това заявиха от израелската страна по повод информациите, че се бомбардират здравните заведения в Газа. В много градове по света се очакват шествия в защита на палестинците.

Ракетни атаки, стрелба и силни експлозии се чуваха през цялата изминала нощ в Газа. От вчера палестинската страна твърди, че Израел атакува болници. Тел Авив многократно е заявявал, че Хамас използват здравните заведения, за да складират гориво. Според Световната здравна организация в Ивицата Газа вече работят много малко болници. Генералният директор на организацията очерта катастрофална картина.

"Десетки хиляди вътрешно разселени граждани живеят в болници, семейства обитават препълнени училища, които отчаяно се нуждаят от храна и вода. В Газа убитите вече са над 10 800. Почти 70% от тях жени и деца. Средно на всеки 10 минути в Ивицата Газа дете губи живота си. Милион и половина търсят място, където да отидат в Газа, но няма къде и никъде не е безопасно", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на здравната организация.

Според "Лекари без граници" ако ситуацията не се промени, болниците ще се превърнат в гробища. Съветът за сигурност на ООН отново не постигна съгласие за обща резолюция за конфликта. Заседанието започна с минута мълчание в памет на загиналите от израелска и палестинска страна.

В интервю за Би Би Си френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма "оправдание" за бомбардировките в Газа, и че примирие ще бъде от полза за Израел. Той призна правото на Израел да се защитава и отново подчерта, че Франция осъжда "терористичните" действия на радикалната палестинска групировка Хамас. В отговор Нетаняху каза, че Хамас носи "отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни". Премиерът посети военни на границата с Газа.

"Вършите страхотна работа! Правите щит за нашите военни! Движим се във вярната посока и няма да спрем, докато мисията не е изпълнена. А тя има две части - възпиране на север - някои от вас вече бяха там, и намиране на решение за юга. Решението е елиминиране на Хамас. Няма да се върнем в ситуацията, в която бяхме - в Божията помощ и с вашата подкрепа това ще се случи", каза Нетаняху.

В Рияд ще се проведе заседание на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество, които ще работят по общ призив за прекратяване на войната в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър застава на пътя на Черно море
Хебър застава на пътя на Черно море
Ще оцелее ли кабинетът "Денков" - ГЕРБ се събира на заседание
Ще оцелее ли кабинетът "Денков" - ГЕРБ се събира на заседание