НОВИНИ

Хиляди се възползваха от хуманитарните паузи - бойните действия в Близкия изток продължават

Израел разреши на ранени палестински граждани да преминат за лечение в Египет през пункта Рафа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:51, 10.11.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Войната в Близкия изток - Израел разреши на ранени палестински граждани да преминат за лечение в Египет през пункта Рафа. Според палестинската страна Израел е атакувал най-малко 3 болници в Ивицата Газа. Сраженията в Ивицата продължават, не спират и ракетните атаки срещу Израел.

Според последните данни на здравното министерство, контролирано от Хамас - загиналите палестинци са над 11 хиляди. Жертвите от израелска страна са над 1400 и са взети над 200 заложници.

Жертви и ранени пред най-голямата болница Ал Шифа в град Газа. Кадрите се появиха в социалните мрежи, а по-късно достоверността им беше потвърдена от Ройтерс. Според палестинските власти Израел атакува болници в Ивицата Газа.

Израелската страна многократно е заявявала, че радикалната групировка Хамас използва болниците, за да складира гориво, което използва само за военни цели. Бяха разпространени кадри, на които палестински лекари извършват манипулации на светлината на фенери.

Според Световната здравна организация най-малко 20 здравни заведения в Ивицата Газа вече не функционират. От Израел потвърдиха, че са договорени 4-часови прекъсвания на бойните действия. Те обаче ще бъдат само локални, а примирие не е обявено, подчертават от Тел Авив.

Паузите ще отпаднат, ако Хамас не освободи заложници както обеща. Информация дали радикалната групировка е освободила двама души, както беше поела ангажимент, няма.

"Сражаваме се над и под земята. Правим всичко възможно да ограничим броя нa цивилните жертви. Установихме безопасни зони и хуманитарни коридори, за да могат да се евакуират, но Хамас се опитват да ги спрат. Нека бъде ясно - не целим да управляваме Газа, не целим и да я окупираме. Но искаме да осигурим на Ивицата и на целия Близък изток едно по-добро бъдеще", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

САЩ приветстваха решението за хуманитарни паузи.

"Приветстваме решението на Израел да обяви 4-часови паузи с тричасово предварително предупреждение за определени области, както и два хуманитарни коридора, които ще позволяват на хората да се движат безопасно и свободно, за да напуснат проблемните зони и да получат помощ. В същото време трябва да се направи много повече, за да се защитят цивилните и да се гарантира, че хуманитарната помощ ще стигне до тях", допълни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Той отново заяви, че Вашингтон напълно подкрепя решението за две държави и работи за това. В интервю за Франс 24 премиерът на палестинската автономия настоя за незабавно примирие.

"Газа е под пълна обсада. Трябват не по 100 камиона на ден, а по 500, за да могат да бъдат нахранени хората. Помощ не стига до северните части на Газа, а тя трябва навсякъде. Докато има бомбардировки, няма как това да се случи. Необходимо е незабавно примирие!", каза още Мохамад Щайе, премиер на Палестинската автономия.

В 35-ия ден от войната сигнал за въздушна тревога огласи Тел Авив. При нападението бяха ранени две жени.

От началото на военните действия жертвите от израелска страна са над 1400, над 200 са взети за заложници от Хамас. Според палестинското здравно министерство, контролирано от радикалната групировка, жертвите сред палестинците са над 11 000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет станаха жертвите от рухването на скеле в Хамбург
Пет станаха жертвите от рухването на скеле в Хамбург
Джак Дрейпър отстрани Ян-Ленард Щруф и стана първият финалист на Sofia Open 2023
Джак Дрейпър отстрани Ян-Ленард Щруф и стана първият финалист на Sofia Open 2023