НОВИНИ

ЕК: Няма процедура срещу България заради санкциите и Лукойл

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:10, 10.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия не води разследване срещу България, свързано с евентуално заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Русия. Това каза днес говорител на Европейската комисия в отговор на журналистически въпроси.

По думите му няма процедура, нито разследване срещу страната. Европейската комисия в контакт с българските власти, както и с останалите държави членки във връзка с прилагането на санкциите.

Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС, обясни говорителят и повтори, че няма процедура, нито са изпратени запитвания към българските власти.

"Ще повторя това, което казах вчера - важното нещо, което искам да подчертая е, че България се възползва от дерогация от общоевропейската забрана върху вноса на руски петрол. Тази дерогация беше предоставена, за да се гарантира сигурността на доставките в страната. Страната се възползва и от друга дерогация, която ѝ позволява да изнася определени рафинирани продукти, които отговарят на определени условия. Ние поддържаме връзка с българските власти, както и с всички останали държави-членки за изпълнението на санкциите, но няма разследване или процедура срещу България. Стандартният начин, по който действаме по отношение на санкциите, е сътрудничество и координация с държавите членки и ние правим това", посочи Даниел Фери, говорител на ЕК.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Берое остана без своя наставник
Баскетболният Берое остана без своя наставник
АМ "Хемус": Нова организация на движението заради ремонта на тунела "Топли дол"
АМ "Хемус": Нова организация на движението заради ремонта на тунела "Топли дол"