НОВИНИ

Минимална заплата от 933 лв. и рекордни капиталови разходи - вижте проекта на Бюджет 2024

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:55, 10.11.2023 (обновена)
8495
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Парите на държавата за догодина. Растежът на икономиката през 2024 година ще се ускори, прогнозират от Финансовото министерство. Ресорният министър Асен Василев представи проекта си за бюджет за следващата година.

В бюджета е заложено минималната работна заплата от 1 януари да стане 933 лева. Очакванията на ведомството са средните доходи у нас да се увеличат с между 10 и 12 на сто, а пенсиите ще се увеличат от юли с 11%.

Бюджетът за 2024 година е разработен при следната макроикономическа рамка - ръст на брутния вътрешен продукт от 3,2%, средногодишна инфлация от 4,8 на сто. Заложеният дефицит в бюджета е 3% или 6,2 млрд. лева.

Заложените приходи са 77,6 млрд., а заложените разходи 83,8 млрд. Максималният дълг, който България ще може да поема, е 23,8% от БВП на страната.

Допълнително 2 млрд. лева ще бъдат отделени в бюджета за увеличение на работните заплати в администрацията. Няма да бъдат обаче увеличавани всички повсеместно.

"Средствата от 2 млрд. включват целогодишния ефект на увеличенията, които се случиха от 1 август, включват увеличенията на минималната работна заплата и средства, които Министерският съвет по методика ще разпредели между различните министерства и агенции, така че да се преодолее доста голямото неравенство в заплатите на различните части на управлението", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Предвиждат се повече пари за заплати в МВР и сектора на образованието. 1 млрд. лева са заложени и за инвестиции на местната власт във фонда за общински проекти.

"Общините могат да кандидатстват по проекти, свързани с пътища, ВиК, обществени сгради и културни институти, които искат да ремонтират", допълни Асен Василев.

Увеличение има и на капиталовите разходи като цяло. Бюджетът е разработен така че да отговаря на изискванията за приемане на еврото, увери финансовият министър.

"Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Той ще ни позволи да изпълним всички критерии, свързани с членството на България в еврозоната, предвижда 50% повече инвестиции", добави финансовият министър.

По думите на Василев бюджетът ще бъде представен на политическа среща в понеделник, предстои да бъде разгледан на тристранен съвет и приет от кабинета.

"Очакваме бюджетът да влезе в парламента на 22 ноември, тъй като имаме забавяне с една седмица за приемането на данъчните закони", каза още Асен Василев.

Очаква се окончателно държавният бюджет да бъде приет до 22 декември.

Вижте още в репортажа на Цветелина Катанска.

В Бюджет 2024 е заложено:

Приходи - 77,6 млрд. лв.

Разходи - 83,8 млрд. лв. или 37,7% от БВП

Брутен вътрешен продукт (БВП) - 205,8 млрд. лв.

Ръст на БВП - 3,2%

Средногодишна инфлация - 4,8% като според разчетите в края на 2024 тя би следвало да падне до 3%

Дефицит - 3% на касова основа, 2,9% на начислена основа

Държавен дълг - 23,8% от БВП

1,1 млрд. лева повече са заложени за здравеопазване заради по-високите постъпления от здравни вноски в бюджета на НЗОК в следствие на повишената средна работна заплата.

С около 590 млн. лв. повече са разчетени и средствата за образование. С тях се гарантира увеличение на учителските заплати до 125% от средното възнаграждение в страната, както и увеличение на размера на издръжката, която държавата плаща за дете в училище или детска градина.

Снимки: БТА

"Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание на 22 ноември, тъй като имаме забавяне с една седмица за приемането на данъчните закони", обясни Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия пречупи Ботев Вр с гол на младия Мартин Георгиев
Славия пречупи Ботев Вр с гол на младия Мартин Георгиев
Тръст "Синя България": Истинският враг на Левски е некомпетентността и зависимостите, чрез които се ръководи клуба
Тръст "Синя България": Истинският враг на Левски е некомпетентността и зависимостите, чрез които се ръководи клуба