НОВИНИ

Учение на НАТО: Военни демонстрации на полигона "Ново село"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:40, 10.11.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Зрелищно учение "Айрън Страйк 2023" на полигона "Ново село". Многонационалната бойна група на НАТО демонстрира способности пред заместник генералния секретар на Алианса Мирча Джоана, посланици, премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната. На събитието изненадващо присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На полигон "Ново село" многонационалната бойна група демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция. Пред погледа на висши военни, дипломати и политици беше разгърната цялата огнева мощ по въздух и земя.

Учението се провежда в изпълнение на плановете за подготовка на бойната група, в която участват сили от България, Италия, САЩ, Гърция, Албания, Турция, Северна Македония и Черна гора. Италия е рамковата държава, която ротира над 750 военни на шест месеца.

След края на учението заместник-генералният секретар на НАТО заяви, че България играе критично важна роля по отношение на сигурността в Черноморския регион, както и в региона на Западните Балкани и отвъд тях.

"Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион. НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за наблюдение и разузнаване в Черно море", заяви Мирча Джоана, заместник генерален секретар на НАТО.

Мирча Джоана коментира и войната в Украйна.

"Знаем, че Русия ще използва зимните условия като свое предимство във войната срещу Украйна, а зимата е близо. Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, за да продължат да бъдат силни на бойното поле и да им дадем една по-силна позиция на масата на преговорите", допълни Мирча Джоана.

Военният министър заяви, че страната ни е на път да достигне пълна бойна готовност на многонационалната бойна група.

"Осем съюзници работят заедно на българска територия, готвят се заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор, да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и сигурността на източния фланг на НАТО тогава, когато се наложи", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Имаме политическата воля. Имаме подкрепата и желанието да усилим нашите сили до бригада. Трябва да подсилим и нашите сили в Черно море, имаме подкрепата от нашите партньори от НАТО", допълни премиерът Николай Денков.

Изненадващо на учението присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира модернизацията на Българската армия.

"От 2017 г. започна реалната модернизация на Българската армия, няма да пропусна и министър Каракачанов. Сега много хора само говорят. Всъщност милиарди се изсипваха в модернизацията на Българската армия. Правителството го има заради това, което виждате зад мен. Геополитическата обстановка. Изключително важно е да седим в този блок единни, стабилни", каза още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Многонационалната бойна група е активна вече повече от година. Тя беше създадена с цел усилване на източния фланг на НАТО. По време на учението бяха представени десетки единици бойна техника.

Военният министър Тодор Тагарев отбеляза, че за първи път от почти 20 години членство на България в НАТО Северноатлантическият съвет в състав посланици е на посещение в нашата страна.

Вижте още в репортажа на Тихомир Игнатов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шумен срази Левски като гост в октриващия двубой от 6-ия кръг в НБЛ
Шумен срази Левски като гост в октриващия двубой от 6-ия кръг в НБЛ
Александра Фейгин е лидер след кратката програма на турнира за Купа "Денкова-Стависки"
Александра Фейгин е лидер след кратката програма на турнира за Купа "Денкова-Стависки"