НОВИНИ

Педро Санчес с абсолютно мнозинство в парламента за оставането си на власт

Социалистът получи подкрепа от баските националисти

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:14, 10.11.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес вече разполага с абсолютно мнозинство в парламента за оставането си на власт. Очаквано социалистът получи подкрепа от баските националисти, които разполагат с петима депутати.

Ден по-рано подкрепата си за Санчес дадоха и седемте представители на формацията на Карлес Пучдемон, която е за независимост на Каталуния. В замяна каталунските сепаратисти получиха амнистия за опита за отделяне на областта през 2017 година.

За нов премиерски мандат Педро Санчес вече може да разчита на 179 гласа - с три повече от абсолютното мнозинство в 350-членния испански парламент. Социалистът беше подкрепен от крайната левица, партиите на баските и каталунците и малка политическа формация от Канарските острови.

Изборите през юли не излъчиха категоричен победител и социалистите преговаряха от седмици за подкрепа с по-малки формации. Споразумение за амнистия на каталунските сепаратисти в замяна на парламентарна подкрепа нажежи страстите в страната.

Законът ще позволи на сепаратистки лидери като Пучдемон, който избяга в Брюксел след незаконен референдум и едностранна декларация за независимост на Каталуния, отново да се кандидатират на избираеми позиции.

"И двете партии са честни в посочването на огромните различия между тях. Вярвам, че този факт маркира пътя, по който да поемем занапред", заяви Карлес Пучдемон, бивш лидер на Каталуния.

Според обкръжението на Санчес Законът за амнистията ще уталожи напрежението в Каталуния. От съдебно преследване ще бъдат освободени директори на училища, огнеборци и други длъжностни лица, участвали в организирането на незаконното допитване за независимост.

Десницата обвинява Санчес, че подчинява върховенството на закона на собствените си политически интереси. Съдии предупредиха, че законът ще наруши принципи, залегнали в Конституцията.

"Кандидатът на социалистите се присъедини към онези, които искат да победят държавата, като ги подкрепи в борбата им срещу държавата. Унижението, на което г-н Санчес подлага страната ни, е пълно и безапелационно", каза още Алберто Нунес, лидер на Народната партия.

От миналата седмица редовно се стига до сблъсъци между полиция и демонстранти пред централата на социалистите в Мадрид. Само снощи бяха извършени бяха 24 ареста, а седем полицаи бяха леко ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Манарино ще спори с Джак Дрейпър за титлата на Sofia Open 2023
Адриан Манарино ще спори с Джак Дрейпър за титлата на Sofia Open 2023
Черно море се справи с Марек Дупница у дома за втори успех в НВЛ
Черно море се справи с Марек Дупница у дома за втори успех в НВЛ