НОВИНИ

34 години от 10 ноември - "говорят" снимките на фотографа на прехода

Падането на една епоха през погледа на фотографа Иван Григоров

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:33, 10.11.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Общество
Слушай новината

На днешния 10 ноември се навършват 34 години от началото на прехода от тоталитаризъм към демокрация у нас.

На този ден през 1989 г. на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков е свален от поста генерален секретар на партията и председател на Държавния съвет.

Следва разказ през обектива на фотографа Иван Григоров, уловил единствените улични снимки, запечатали падането на една епоха.

"Качих се на моя Трабант и отидох в Южния парк. Първо нищо нямаше. Там се събираха протестиращи преди това, но видях една Лада, милиционерска, да седи на разстояние зад нещо като горичка. Беше и тъмно, беше и лошо време. Аз мисля, че знаех, че Тодор Живков е паднал, но там никой не знаеше. Нямаха телефони и информация. Това е единственото събитие, което може би се случи освен пленума и аз имах късмета да го заснема", заяви фотографът Иван Григоров.

10 ноември 1989 година заварва фотографа Иван Григоров малко след като се е върнал от Лондон. В късния следобед той се отправя към Южния парк, където от дни наред се събират опозиционно настроени хора. От трибуната на пленума в Бояна вече е обявено свалянето на Тодор Живков след 35 години начело на държавата.

"Никой не вярваше, това беше нещо както като паднаха кулите в Щатите. Никой не вярваше, че това нещо ще се случи и че е истина. Първоначално мислехме, че е майтап някакъв", допълни Григоров.

- БНТ: А когато разбрахте, че не е?

Иван Григоров: Още никой не беше сигурен, че Живков е паднал съвсем. И неслучайно първите митинги бяха на 17-18-и, големите митинги.

76-годишният сега Григоров ги заснема като фоторепортер във вестник "Поглед".

"Аз на първия митинг бях на 42 години и плаках като снимах. Беше голям ентусиазъм, всички се надяваха, че нещо ще стане. И тогава аз снимах почти всички плакати, които бяха вдигнати на площада. Трябва да ви кажа, че 90 на сто те са актуални и сега. То като видиш лицата как светят, всички вярваха в чудеса", сподели още Иван Григоров.

В същото е вярвал и Марио, за когото демокрацията идва с появата на бял свят на малкия му син.

"Беше доста шокиращо. Тогава бях на 32 години. Сега съм малко по-голям. Г-н Иван Костов тогава обещаваше, че след 4 - 5 години ще стигнем по развитие Гърция и т.н. Напълно съм разочарован. Моите представи бяха съвсем други тогава. Това, което се случва в момента - богатите хора стават по-богати, бедните хора стават по-бедни, образува се една средна класа, която се лута между новите партии и се чуди за кого да гласува", коментира Марио Блъсков.

Оценката за прехода, оказва се, е тежка и трудно се преглъща.

"По-отвратително нещо от тоя преход аз не мога да си представя. Преди 5-6 години имах юбилейна изложба с около 100 снимки и неслучайно не сложих нито един политик. Това може би ви говори достатъчно. Иначе съм ги снимал в какви ли не положения", каза още Иван Григоров.

Фотографът на прехода пази хилядите снимки на историята, за да ги покаже отново, когато те трябва да говорят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Сладка победа, нуждаехме се от нея
Александър Томаш: Сладка победа, нуждаехме се от нея
Автогол върна Локомотив Пд към победите в първенството
Автогол върна Локомотив Пд към победите в първенството