НОВИНИ

Изборните нарушения: Прокуратурата проверява данните в доклада на ДАНС

Вече има и осъдени

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:35, 10.11.2023 (обновена)
Чете се за: 07:12 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БТА
Слушай новината

Близо 3400 сигнала за престъпления, свързани с проведените местни избори, са подадени само в прокуратурата. Това е над два пъти повече в сравнение с местния вот през 2019 година. Значителен ръст има и в разследванията на изборни престъпления, като основната част от тях са за търговия с гласове и корпоративен вот.

От МВР сочат три червени области с най-много сигнали - Бургаска, Благоевградска и Пазарджишка. Пикът на сигнали е между двата тура на изборите, когато само за седмица са подадени над 1000 сигнала.

Над 20 от образуваните досъдебни производства са провокирани от репортажи, като излъчените в "По света и у нас", които показват именно престъпления по време на броенето на бюлетините и отчитането на вота на хората.

За първи път по време на избори се образуват досъдебни производства по този повод и прокуратурата се е самосезирала по тях именно от нашите репортажи. Тук има и още един интересен момент. От един такъв случай нерядко се образуват няколко досъдебни производства за различни престъпления, включително за нанасяне на побой на членове на СИК, принуда и други подобни действия.

Днес стана ясно още, че прокуратурата проверява и доклада на ДАНС, който стана повод за отмяна на машинното гласуване на първи тур.

Докладът на ДАНС за повторното изграждане на доверения софтуер и хешкода на машините за гласуване и действията на заместник-министъра на електронното управление е изпратен в прокуратурата в деня, когато е бил предоставен и на председателя на парламента, президента, премиера и ЦИК.

По данните в него веднага е образувана проверка, като първият дал обяснения е Михаил Стойнов. Телефонът, с който е заснел процедурата, е иззет. Предоставил е флашката, на която е съхранил информацията.

"Изследват се всички обстоятелства, които се посочват в справките на ДАНС. Вече са изискани компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете", заяви Ваня Стефанова, прокурор във ВКП, завеждащ отдел "Специализиран".

Обяснения са дали и всички други участници в процеса по сертифицирането на машините за гласуване.

"Това са служители на МЕУ, служители на Български институт по метрология, този по стандартизация, въобще от всички лица, които имат някакво отношение по изграждането на софтуер, хешкодове и действията, които предхождат сертифицирането на машините", допълни Мария Павлова, заместник главен прокурор.

Експертно изследване трябва да даде отговор на ключови въпроси, за да стане ясно дали повторението на процедурата и нейното заснемане е престъпление. Тогава ще стане ясно дали ще бъде образувано досъдебно производство или не. На тези местни избори за първи път се разследват престъпления по данни от видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините в изборните секции.

"Считаме, че включването на видеонаблюдението след края на гласуването изигра своята роля при голяма част от разкриването на този вид престъпления. То допринесе и за по-голям граждански контрол и прозрачност, което е в синхрон с добрите европейски практики. Големият брой от образуваните досъдебни производства се дължи именно на видеонаблюдението в изборните секции", добави Мария Павлова.

Репортажите, излъчени първо в "По света и у нас", са станали повод прокуратурата да се самосезира за редица установени престъпления.

"Това е казусът Малорад, при който вече имаме повдигнати обвинения на две лица. И двете лица са с постоянни мерки за неотклонение. За изборните нарушения в Сливенско, където е задържан 38-годишен мъж, както и за емблематичния случай с кмета на село Белгун", коментира Мария Павлова, заместник главен прокурор.

Сигналите и разследванията са очертали и областите, където търговията с гласове е най-активна.

"Прави впечатление, че най-много сигнали са регистрирани на територията на област Бургас, Благоевград и Пазарджик", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

До момента има трима осъдени и предстои внасяне на още няколко обвинителни акта.

Има вече образувано досъдебно производство по твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че е бил заплашван във връзка с обществени поръчки за стотици милиони левове.

"Разследва се престъпление по служба, в хода на което се разследват и факти има или няма упражняван натиск по отношение на длъжностни лица", каза още Мария Павлова, заместник главен прокурор.

По това разследване вече са разпитани свидетели, предстои разпит и на още.

И една тема извън изборите, която получи своето развитие днес. В интервю европейският главен прокурор Лаура Кьовеши твърди, че МВР е провалило разследване на европейската прокуратура като не извършило обиски във всички помещения на конкретна сграда.

"По света и у нас" научи, че става въпрос за разследване във връзка с изразходването на европейски средства за модернизация на градския транспорт във Враца, което е от лятото на миналата година.

Главният секретар на МВР заяви, че всички възложени от европейски прокурор действия са извършени и са докладвани на европейската прокуратура в срок. Още тогава са проверени и действията на полицаите от Главна дирекция "Национална полиция", които са работили по случая.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват пазарите за живи животни и животинска продукция в цялата страна
Забраняват пазарите за живи животни и животинска продукция в цялата страна
Димитър Илиев пред БНТ: БФС не е собственик на националния отбор (ВИДЕО)
Димитър Илиев пред БНТ: БФС не е собственик на националния отбор (ВИДЕО)