НОВИНИ

Димитър Илиев пред БНТ: БФС не е собственик на националния отбор (ВИДЕО)

димитър илиев бнт бфс собственик националния отбор видео
bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 10.11.2023
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев беше специален гост в предаването "Още от деня", в което говори предимно за проблемите в родния футбол, но също така обърна внимание и на други важни теми като подготовката за ЛОИ Париж 2024 и масовия спорт за деца.

На първо място Илиев изрази своята позиция отново преместването на мача на българския национален отбор по футбол срещу Унгария от София в Пловдив, както и решението той да се играе пред празни трибуни.

"По решение на БФС мачът е преместен в Пловдив. Тревожното обаче е, че ще се играе на затворени врата. Недопустимо е да ограничим българските фенове от възможността да подкрепят националния отбор. БФС може да администрира футбола у нас, но не е собственик на националния отбор. Той е на хората", категоричен е спортният министър.

"Причина за празния стадион не е единствено ремонтът, а и притесненията относно евентуални протести и проява на футболно хулиганство. Липсата на публика обаче не е решение. Ако те е страх от нещо, не можеш да се скриеш при затворени врата. Това единствено може да нагнети още повече напрежението и хората да реагират по-остро. По всичко изглежда, че от БФС се уплашиха от протест на феновете. Целият социален елемент футбол се крепи на връзката играчи-привърженици. Настояваме от БФС да намерят решение на този казус", допълни той.

По инициатива на Министерството на младежта и спорта (ММС) следващият вторник ще бъде проведена среща, на която ще бъдат дискутирани проблемите в родния футбол, а Димитър Илиев апелира за това да бъдат намерени отговори на въпросите за състоянието на този спорт у нас.

"Следващият вторник (14 ноември) ние организираме среща, на която сме поканили двете заинтересовани страни - Управителният съвет на БФС и хората, които са членове на близо 150-е клуба, които са били изключени от съюза. Министерството работи в едни законови рамки и не може да кадруваме във футболния съюз. Ако някоя от двете страни не приеме тази среща, това би било проява на безотговорност. Единствено футболната общественост може да реши натрупаните проблеми през годините. ММС няма законовите права да се намесва в структури като спортните федерации", сподели Илиев.

"Причините за лошите резултати на националния отбор най-вероятно се крият в лошото управление на футбола. Хората вътре във футбола знаят това много по-добре, докато тези, които сме отвън единствено страдаме. Трябва да намерим отговор на въпросите защо стигнахме до това състояние", продължи бившият автомобилен състезател.

Спортният министър говори още и по темата, свързана с финансирането и подготовката на родните олимпийци и параолимпийци за Игрите в Париж догодина.

"Подготовката за олимпийските игри върви по най-добрия начин. С моя екип подсигурихме всички нужди на федерациите. Българските атлети ще могат да продължат със своята подготовка още от първия ден на новата година", заяви многократният рали шампион на България.

"Съгласно новата ни наредба средствата, които ще получават параолимпийците са същите, които взимат и олимпийците ни. Вече няма да има разделение, защото те на са второ качество хора. Освен това направихме така, че и младите ни таланти, които носят успехи в олимпийските спортове, също да получават премии", продължи Илиев.

Димитър Илиев внесе малко повече яснота и около казуса с финансовата помощ за шахматиската Нургюл Салимова, за която стана ясно, че не е била подпомогната по време на участието си на Световната купа в Баку през лятото, когато тя стигна до второто място.

"Случаят с Нургюл е типичен пример за това как, когато държавата се меси в управлението на някоя федерация, от това страдат състезатели като Нургюл. В случая ние успяхме да ѝ подсигурим награда. Оттук нататък тяхната федерация ще има право да получава финансиране и този проблем няма да бъде наличен", завърши спортният министър.

Какво още коментира министърът на младежта и спорта по повод развитието на масовия спорт за деца у нас, гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборните нарушения: Прокуратурата проверява данните в доклада на ДАНС
Изборните нарушения: Прокуратурата проверява данните в доклада на ДАНС
Протест за жестоко убитата и намерена в куфар Евгения след освобождаването на свекър ѝ
Протест за жестоко убитата и намерена в куфар Евгения след освобождаването на свекър ѝ