НОВИНИ

"За" и "против" дерогацията за вноса на руски петрол - как казусът с "Лукойл" отново противопостави политиците

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 10.11.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

След доклада на три неправителствени организации, според който рафинерията "Лукойл" в Бургас заобикаля санкциите срещу Русия, темата за дерогацията отново стана повод за напрежение между политическите сили у нас.

  • От ГЕРБ и ДПС настояват по най-бързия начин да бъде прекратена дерогацията на Лукойл.
  • ПП-ДБ настояват НАП и Митниците да проверят дали наистина има нарушения.
  • Според Възраждане разследването на Европейската комисия е намеса във вътрешните работи на страната ни.
  • БСП и ИТН очакват справедливо разследване.

Ползите от дерогацията са за Лукойл и режима на Путин, а ползата за българския потребител е нулева, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Аз се радвам, че Комисията започва това разследване. Надявам се тази дерогацията да падне по най-бързия възможен начин. Санкциите ги заобикаля "Лукойл" с активната подкрепа на българското правителство, с активната подкрепа на премиера - сегашния, миналогодишния премиер, както и финансовия министър. Помните, че Асен Василев без разрешение на МС отиде и поиска дерогация", каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата.

"Знаят че ви ограбват, подкрепят се, късат си ризите - буквално ще падне правителството, ако се махне дерогацията. А това, което излиза напоследък е, че става въпрос за милиарди левове. В следствие на политиката, българите са ограбени, а някой извън България се е възползвал", посочи Борисов.

Международното разследване показва, че предупрежденията са били основателни, напомни председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. И отново поиска прекратяване на дерогацията.

"За нас трябва да се случи веднага това нещо и да има съгласие, защото ако това не се случи, партиите, които го подкрепят са пропутински партии. Днес е 10 ноември - демокрацията може да си отиде точно от пропутински партии в България", каза Пеевски.

ПП-ДБ призовават НАП и Митниците да разгледат всички сделки, които са сключвани от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреби със санкциите.

"Ако има нарушения на санкциите или дерогацията, може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата. Ние също така считаме, че сроковете и внезапното прекратяване на тази дерогация е неразумен подход предвид това, че идва зима и трябва да бъдат подсигурени доставките на горива за населението", смята Радослав Рибарски - ПГ на ПП-ДБ.

Оценката на лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е, че за пореден път политиката взима връх над икономиката. А на ГЕРБ той препоръча:

"Защото обвиненията идват от страна на ГЕРБ към ПП-ДБ. Ако аз управлявам и знам, че има такива нарушения, няма да говоря празни приказки, а отивам в прокуратурата, викам ви вас и показвам сигнала и го правя публично достояние и искам тези хора да бъдат съдени".

За БСП е притеснително, че мярка за подпомагане на икономиката, се е използвала за нерегламентирана печалба.

"Ако някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо наистина да има такова разследване и това разследване трябва да докаже, че някой е нарушил именно дерогацията на ЕК", каза Драгомир Стойнев - ПГ на "БСП за България.

Подобна е позицията и на ИТН.

"Ако ЕК са открили някакви схеми и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушения трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност", посочи Павела Митова - ПГ на ИТН.

Премиерът Николай Денков също коментира темата. Напомни, че към момента няма никакви индикации, че някой от България съдейства за заобикалянето на петролните санкциите, наложени на Русия.

"Добре е да има проверка на ЕК на българската рафинерия "Лукойл". Това ще даде още по-голяма сигурност, че проверката ще е съдържателна и обективна. От вчера виждам комбинация от верни факти с неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба", смята Денков.

Във Фейсбук Делян Добрев от ГЕРБ съобщи, че отново са внесли предложение в Народното събрание дерогацията на Лукойол да отпадне.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Загорчич: Трябва да съберем възможно повече точки, все още има напрежение
Златомир Загорчич: Трябва да съберем възможно повече точки, все още има напрежение
Пет станаха жертвите от рухването на скеле в Хамбург
Пет станаха жертвите от рухването на скеле в Хамбург