НОВИНИ

Протест за жестоко убитата и намерена в куфар Евгения след освобождаването на свекър ѝ

5000 лв. струват ли един човешки живот, пита майката на Евгения

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:23, 10.11.2023 (обновена)
5113
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Решение без право на обжалване: Софийският апелативен съд освободи от ареста осъден на доживотен затвор. Свекърът на Евгения Владимирова, който беше съучастник на сина си Орлин в прикриването на жестокото убийство на младата жена и я изхвърли в куфар, е пуснат на свобода под парична гаранция от 5000 лева.

Недоволни хора и близки на убитата 33-годишна Евгения се събраха пред Съдебната палата в знак на протест срещу решението на съда.

Мярката на Пламен Владимиров беше променена днес само 20 дни след като беше осъден на доживотен затвор.

Съдът посочва, че той има изрядно процесуално поведение, взето е предвид и тежкото му здравословно състояние, както и това, че има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

Решението е окончателно. Именно Пламен Владимиров скри трупа на Евгения в куфар и го хвърли във водоем до Перник през 2021 г. и се опита да заличи доказателствата за престъплението. Според обвинението престъплението е извършено по особено жесток и мъчителен начин.

"В потрес съм, не може човек с доживотна присъда да бъде пуснат срещу 5000 лева. 5000 лв. струват ли един човешки живот. Той направи сина си убиец. Не е болен, защото когато вървя след него, за да му кажа, че направи сина си убиец, той тича. Аз не мога да го стигна. Знам, че му няма нищо. И се чудя кой го пази. ДАНС ли го пази, защото е бивш кадър на ДАНС. Някой го пази. Обявете го това по телевизията. Обявете го. Нищо му няма срещу 5000 лв. да отмениш присъда доживотна", коментира майката на Евгения.

"Напълно ясно е, че този човек се ползва с привилегии заради това, че е бивш служител на ДАНС. И е супер странно, че точно в годината, в която цяла България се вдигна на протести срещу насилието, в годината, в която успяхме да извоюваме някакви минимални промени, това се случва. Аз не мога да си представя какво е на близките на Евгения", коментира Десислава.

Въпреки решението от прокуратурата обясняват, че това не отменя доживотната присъда, дадена от съда на първа инстанция.

"Запознахме се с мотивите на САС. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Мотивите са това, че един от подсъдимите е с влошено здравословно състояние, но имайте предвид, че е изменена мярката за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция. Това не е отмяна на присъдата. Мерките за неотклонение не са наказания, те осигуряват единствено и само подсъдимия по време на процеса и евентуално, ако се постанови осъдителна присъда тя да може да бъде изпълнена. При положение, че има установена осъдителна присъда копие от присъдата или решението се изпраща в съответната първоинстанционна прокуратура, която е СГП и тя трябва незабавно да предприеме мерки по изпълнение. Тепърва трябва да се установи дали има подадени жалби от страна на подсъдимите", заяви пред БНТ Христо Кръстев, заместник-градски прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура.

Процесът е висящ при положение, че има постановена първоинстанционна присъда, която не е влязла в сила, уточняват още от прокуратурата.

Вижте още в репортажа на Светозар Костадинов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев пред БНТ: БФС не е собственик на националния отбор (ВИДЕО)
Димитър Илиев пред БНТ: БФС не е собственик на националния отбор (ВИДЕО)
Жирона в страната на чудесата
Жирона в страната на чудесата