НОВИНИ

Руската църква отвори врати (ОБЗОР)

Посланик Митрофанова заяви, че храмът е руска собственост, ДПС реагираха остро

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
23:17, 10.11.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

След 50 дни под ключ, тази сутрин Руската църква в столицата отвори врати. Отслужен беше молебен, на който присъства посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Тя каза, че църквата е руска, тъй като посолството има нотариален акт. Вече е отворена и криптата с гроба на Св. Серафим.

Точно в 9.34 тази сутрин Руската църква отново отвори врати. Тя беше затворена близо два месеца след шпионския скандал и експулсирането на руските свещеници. Катинарите ѝ свалиха руският предстоятел на храма отец Владимир Тишчук и четиримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит - Димитър, Серафим, Алексий и Александър. Малко преди 10 часа в храма, заедно с представители на посолството дойде и руската посланичка Елеонора Митрофанова. Тя каза, че църквата е руска собственост и се надява да няма повече проблеми с храма.

БНТ: Чия е църквата - българска или руска?

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия: Руска, защото земята под бившия московски дом или бившето царско посолство е била дарена. Имаме всички документи, всичко е надеждно.

БНТ: Имате ли нотариален акт?

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия: Разбира се. Имаме всички документи, от самото начало на създаването на църквата. Прокуратурата казва, че имат четири тома, не разбирам какво може да има в четири тома. Всички документи се събират в малка папка. Ще видим, досега прокуратурата нищо не е представила.

БНТ: Очаквате ли нови проблеми?

Елеонора Митрофанова, посланик на Русия: Надявам се да няма проблеми с църквата, все пак тя е отделена от държавата и трябва да работи нормално, тъй като е популярна сред софиянци.

В сутрешния блок на БНТ казуса с руската църква коментира и правосъдният министър Атанас Славов.

"Аз поисках становище в рамките на този казус от изтъкнати български учени и според техните сатновища и информацията, която се съдържа в Министерство на правосъдието, мисля че държавата ни има интерес да претендира правото на собственост върху храма. Но това е въпрос, който все пак засяга и свободата на вероизповеданията", каза Славов.

В позиция от ДПС пък разкритикуваха действията на руската посланичка.

"Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи... Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата е българска", коментира в позиция председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В църквата беше отслужен молебен в чест на новопристигналия предстоятел и за здраве на двата народа - българския и руския. Богослужение имаше и в криптата на Свети Серафим. Новият предстоятел на храма отец Владимир дойде от Виена, от църквата "Св. Николай" във вторник. Изненадващо рано сутринта в руската църква той пристигна с кола с украинска регистрация.

Посланик Митрофанова обясни, че колата е на един от българските свещеници, отец Алексий, който всъщност е украинец от Донецк. Отец Владимир днес заяви, че не се притеснява от новото си назначение и че само в църквата получава особена божия сила, за да живее и бъде човек. За свети Серафим каза:

"Той е ваш софийски светец, наш софийски светец, това е човек, който пази и обича този град, който може да даде много на всеки от нас".

Днес криптата на светеца също беше отворена за поклонение. Българските свещеници днес отказаха да говорят, казаха само, че са готови за службата си. Богослуженията в храма ще продължат - в неделя в църквата ще има света литургия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха за посетители Синята лагуна в Исландия заради заплаха от вулканична активност
Затвориха за посетители Синята лагуна в Исландия заради заплаха от вулканична активност
Стрелба срещу две еврейски училища в Монреал
Стрелба срещу две еврейски училища в Монреал