НОВИНИ

Шофьорът, причинил тежката катастрофа с футболния треньор Ферарио Спасов, е на свобода срещу "подписка"

Преди дни младият мъж се похвалил в социалните мрежи, че кара колата си с 267 км/ч

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 12.11.2023 (обновена)
8562
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на 24-годишния шофьор, който снощи причини тежката катастрофа край великотърновското село Шереметя, при която на място загина известният футболен треньор Ферарио Спасов. Мъжът беше задържан от полицията за 24 часа, но по-късно днес той беше освободен с мярка за неотклонение "подписка", тъй като прокуратурата не е намерила основания да поиска удължаване на ареста или друга мярка.

Младият мъж имал едва 16 месеца стаж зад волана, но управлявал изключително мощен автомобил. Сам преди дни се е похвалил в социалните мрежи как кара колата си с 267 км/ч. Веднага след катастрофата полицаите са му направили полеви тестове за алкохол и наркотици, които са били отрицателни.

Спортната общност в България е потресена, тъй като по-рано същия ден при друга катастрофа край Ловеч загинаха волейболната треньорка Стефка Великова и двама състезатели. И по този трагичен инцидент прокуратурата образува досъдебно производство.

Ферарио Спасов бил в Горна Оряховица заради мача на неговия отбор "Дунав" (Лом) с местния отбор "Локомотив". След срещата той тръгнал за Ловеч. Колата, която се забива челно в неговия автомобил, е била управлявана от 24-годишен мъж.

Според очевидци той е карал с над 150 км/час по мокрия асфалт. Вероятно дъждът и несъобразената скорост са причина и за втората катастрофа, при която загинаха двама волейболисти и тяхната треньорка. Спортната общност е категорична, че войната по пътищата продължава и държавата трябва да вземе мерки.

"Вчера две спортни личности си отидоха от този свят без време. Искам да изкажа от името на ФК "Етър" и от мое лично име съболезнования на близките на Ферарио Спасов, както и на другия спортен човек, който загина в другата катастрофа около Ловеч. Тази война може да се спре само от държавата, от никой друг и от хората", каза Страцимир Тинчев – административен директор на ФК "Етър".

Премиерът Николай Денков заяви, че мерките, които правителството предприема са превенция, повече проверки и прозрачни обществени поръчки за ремонти на пътищата.

"По отношение на проверките за алкохола, проверките за наркотиците – те продължават. Трябва време хората да разберат, че тези наказателни мерки, те работят и могат да засегнат всеки един от тях. Но, разбира се, много по-важно е да започне да работи превенцията, а превенцията означава пътищата да бъдат по-добре ремонтирани. Виждате, че се обжалват голяма част от поръчките, въпреки че те са направени по най-прозрачния възможен начин. Ето ви проблем, който води до повече катастрофи, повече травматизъм, повече жертви по пътищата", заяви Николай Денков – министър-председател на България.

Разследването и на двата трагични инцидента продължава. Утре в Плевен е Ден на траур, а всички волейболни мачове в страната ще започват с минута мълчание.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Кривошийска пред БНТ: Със сигурност можеше да си свършим работата още по-добре
Мария Кривошийска пред БНТ: Със сигурност можеше да си свършим работата още по-добре
Юлия Иванова-Минчева пред БНТ: Ако бяхме показали самочувствие, резултатът щеше да е друг
Юлия Иванова-Минчева пред БНТ: Ако бяхме показали самочувствие, резултатът щеше да е друг