НОВИНИ

Отбелязваме Световния ден на учителя

отбелязваме световния ден учителя
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:52, 05.10.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Днес е Световният ден на учителя. Празникът е повод да подчертаем ключовата роля на учителите по целия свят в образованието на децата ни.

Световният ден на учителя е определен от ЮНЕСКО през 1994 г., когато се навърши 40-ата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и Международната организация на труда. В България денят се отбелязва от 2006 година, когато е обявен с решение на правителството.

През 2021 г. в Световния ден на учителя милиони хора отправят своето послание за зачитане на огромната роля на учителите във възстановяването и укрепването на обществата в хода на пандемията и изразяват своето преклонение към педагогическите специалисти като предводители на световния прогрес и науката, които неуморно работят в името на образованието и бъдещето на всяко дете.

Година и половина след началото на глобалната COVID-19 криза фокусът на празника, ознаменуващ важността на учителската професия, попада върху две изключително важни теми: подкрепата на правителствата, местните власти, медиите, учениците, родителите и широката общественост, от която учителите се нуждаят, за да допринесат изцяло за процеса на възстановяване на образованието и острата необходимост от учители по целия свят, обоснована от отказа на много педагогически специалисти да останат на работните си места поради страха от вируса и загубата на много от тях.

Ето защо и мотото на Световния ден на учителя през 2021 г. е "Учителите в основата на възстановяването на образованието".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал: Най-добрият пекар на Франция с екстремистки изявления
Скандал: Най-добрият пекар на Франция с екстремистки изявления
Проф. Илко Гетов: Одобрената трета доза към момента е само на "Пфайзер"
Проф. Илко Гетов: Одобрената трета доза към момента е само на "Пфайзер"