НОВИНИ

Отговорни за размяната на бебета са хора по цялата верига, смята шефът на неонатологията в "Шейново"

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 23.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Отговорността за размяната на две бебета в столичната болница "Шейново" не може да се търси само от един служител, а по-скоро от хора по цялата верига. Това заяви в "Денят започва" д-р Донка Узунова, началник на неонатологията в II САГБАЛ "Шейново".

"Обслужването на новородените е екипен процес, не индивидуална отговорност. Така че не говорим за едно лице. Има ключови фигури по цялата верига и хора с конкретни задължения и те са описани и нормативните документи и по тях работят всекидневно. По веригата в случая има над 15 души", каза тя.

Спрямо документацията в болницата няма разминаване между номерата на гривните на майката, бебетата и кошарките, в които новородените са били настанени. Екипът на болницата, разбрал, че има размяна на номерата на гривните на бебетата едва след като с тях се свързала майката, която се усъмнила дали това е нейното бебе.

Вътрешните проверки по казуса продължават, а медицинският екип продължава да недоумява как се е стигнало до тук.

"Ние също си задаваме въпросите къде е пробойната в една система, която работи години наред. С тези протоколи ние се опитваме да изключим човешкия фактор - на направим така, че да работим със сигурността, която на всички ни е нужна. За нас е необяснимо. Ако ние допускахме, че това изобщо е възможно, това нямаше да се случи", посочи д-р Узунова.

Д-р Узунова е категорична, че в случая не може да става дума за умисъл. По думите ѝ може да се стигне до уволнения в болницата, ако се докаже, че това ще реши проблема.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жирона отпадна от турнира за Купата на Испания, Атлетико Мадрид продължава
Жирона отпадна от турнира за Купата на Испания, Атлетико Мадрид продължава
След теч на космическа капсула: "Роскосмос" изпраща празен кораб до МКС
След теч на космическа капсула: "Роскосмос" изпраща празен кораб до МКС