Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Отиде си доц. Александра Хонг, режисьор, хореограф и педагог в НАТФИЗ

от БНТ
14:31, 24.06.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
отиде доц александра хонг режисьор хореограф педагог натфиз
Слушай новината

Отиде си доц. Александра Хонг, режисьор, хореограф и педагог по „Театър на движението – Пантомима“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Поклонението пред тленните й останки ще се състои на 27.06, понеделник, от 14 ч. в Руската църква.

Доц. Александра Хонг завършва професионалното си образование по актьорско майсторство за театър и кино във ВГИК, Москва (1983). Специализира „Пантомима и сценично движение“ в НАТФИЗ (ВИТИЗ), а от 1985 г. преподава пантомима и сценична пластика на студентите от факултет „Сценични изкуства“. Ръководи и първия специализиран клас за хора с увреден слух.

Посвещава се на творческите идеи в областта на синтетичния театър, на синтеза на различни сценични жанрове и средства – пантомима, модерен танц, акробатика, клоунада, пеене и др., на арт-терапията и форум-театър.

Разработва принципите на психологическия жест в танца и пластическата импровизация. Изследва нов вид танцова техника, основана на синтезирането на жестовия език на хора с увреден слух с принципите на психологическия жест.

Работи като актриса в театър „Сълза и смях“ (1986-1991) с гастроли в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф създава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг-школи, работни ателиета различни държави. Основава СНЦ "Артистичен свят на младежта". Член е на Международната женска либерална мрежа, Източноевропейската асоциация по Арт-терапия и Съюза на артистите в България.

Поклон пред паметта ѝ!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Майчин дом - София търси спешно кръводарители за пациентка с рядка кръвна група
Майчин дом - София търси спешно кръводарители за пациентка с рядка кръвна група
Милан започва защитата на титлата в Серия "А" срещу Удинезе
Милан започва защитата на титлата в Серия "А" срещу Удинезе