НОВИНИ

Отиде си легендата на Каляри и Италия Луиджи Рива

отиде легендата каляри италия луиджи рива
bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 23.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

На 79-годишна възраст в болница в Каляри е починал голмайстор №1 в историята на националния отбор на Италия Луиджи "Джиджи" Рива.

Легендарният нападател е бил хоспитализиран вчера в кардиологичното отделение в болница "Броцу", след като по-рано през деня е бил припаднал в дома си. По-късно същата вечер Рива е починал в медицинското заведение, след като е получил сърдечен удар.

Роден в Леджуно, Северна Италия футболният път на Луиджи Рива стартира в аматьорския Лавено Момблело, преди да премине в академията на Леняно, с чийто тим голмайсторът изиграва първия си професионален мач през сезон 1962/63.

Година по-късно той се присъединява към състава на Каляри, където се превръща в истинска легенда, отбелязвайки 207 гола в 347 мача, а през сезон 1969/70 помага на отбора да триумфира с първата си и до ден днешен единствена титла в Серия "А". Изявите му с фланелката на тима от остров Сардиния водят до там, че през 2006-а година в негова чест от ръководството на клуба вземат решение да извадят от употреба екипа с №11.

За националния отбор на Италия Джиджи Рива прави своя дебют през 1965-а година и изиграва общо 42 двубоя, в които бележи 35 попадения, за да се превърне нападателят в най-резултатния футболист в историята на "Скуадра Адзура", изпреварвайки по този показател друга легендарна италианска фигура - Джузепе Меаца.

Като част от селекцията на Италия Луиджи Рива участва в спечелването на Евро 1968 след успех във финала срещу Югославия с 2:0 след преиграване (първият мач завършва 1:1), както и при достигането до мача за трофея на световното първенство в Мексико 1970, където обаче "Скуадрата" губи с 1:4 от Бразилия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли споразумение за спиране на огъня в Газа?
Ще има ли споразумение за спиране на огъня в Газа?
Нови американски и британски атаки срещу йеменските бунтовници
Нови американски и британски атаки срещу йеменските бунтовници