НОВИНИ

Отиде си Свен-Йоран Ериксон

Легендарният треньор ни напусна на 76-годишна възраст след тежко боледуване

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
14:45, 26.08.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
отиде свен йоран ериксон
Снимка:
Слушай новината

Светът на футбола потъна в скръб. Напусна ни Свен-Йоран Ериксон, съобщава Би Би Си, позовавайки се на свои източници. Шведът почина на 76-годишна възраст след тежко боледуване от рак на панкреаса. През януари тази година легендарната фигура шокира света, заявявайки, че му остава една година живот в най-добрия случай.

Преди дни мениджърът се сбогува със света с трогателно писмо, в което намекна, че изживява последните си дни живот. Според информацията, разпространена медиите, той си е отишъл тази сутрин в дома си, където е бил обграден от най-близките си хора.

За последно Ериксон работеше в местния Карлстад, където изпълняваше функциите на спортен директор. Активната спортна кариера на бившия футболист преминава през шведските Торшбю, Сихела и Карлскога, но неговата звезда изгрява като треньор.

Треньорската кариера на легендата преминава през местните Дегерфорс и Гьотеборг, английските Манчестър Сити и Лестър, италианските Рома, Фиорентина, Сампдория и Лацио, китайските Гуанджоу Сити, Шанхай Порт и Шенджен, както и португалския Бенфика. Бивш селекционер на националните отбор на Англия, Мексико, Кот Д'ивоар и Филипините. Под негово ръководство Мартин Петров и Валери Божинов защитаваха цветовете на "гражданите".

С Гьотеборг има една Купа на УЕФА (б.а. – Лига Европа) и на два пъти печели Купата на Швеция. Легендарният наставник остави сериозна следа в Бенфика, където изведжа тима до три титли, една Купа и Суперкупа на Португалия. В богатата му от успехи визитка можем да добавим една Купа на Италия, която завоюва с Рома, докато при престоя си в Сампдория печели суперкупата на страната.

Впечатляващ се оказва и периодът на именития треньор в Лацио. С „Римските орли“ стига до трофея в Серия А, две купи и две суперкупи на Италия. Към колекцията на шведското светило можем да прибавим още Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа. Избран е за Най-добър треньор на сезон 1999/2000 в Италия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската прокуратура разследва измама за 2,6 млн. евро в България
Европейската прокуратура разследва измама за 2,6 млн. евро в България
Китайски учени откриха метод за производство на вода от лунна почва?
Китайски учени откриха метод за производство на вода от лунна почва?