Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха фигура на жрица при разкопките Провадия-Солницата

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 26.07.2021
5235
Чете се за: 01:50 мин.
Още
откриха нова интересна находка провадия солницата
Слушай новината

Женска керамична фигура – вероятно жрица на богинята Майка, беше намерена при продължаващите разкопки на Провадия-Солницата.

Археолозите съобщиха за находката в страницата си в социалните мрежи, като съобщиха и подробности. Фигурката е намерена в къснохалколитния пласт - от периода 4600 – 4350 г. пр.Хр. Оцеляла е горната част от на антропоморфна фигура с разперени встрани ръце.

"Главата е схематично представена с почти овална форма. Носът е релефен, очите и устата са маркирани чрез врязани линии, а непосредствено под устата са разположени три ямички. Главата е слабо изнесена назад, а погледът е насочен нагоре.

Гърдите са оформени с малки конични пъпки. Без съмнение фигурата е имала изправено тяло. Изображението би могло да се свърже с изпълняването на обред с обръщение към силата на прераждането и възраждането, която обикновено се определя като богинята Майка.

В този смисъл представената керамична фигура може да се тълкува като изображение на жрица", пишат специалистите.

Теренните археологически проучвания на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата вече е в разгара си. Археолозите приемат и посетители.

Тази година това ще е възможно до края на септември. Влизането става след предварително записване в делничните дни, а в събота – само с предварителна заявка. При дъжд посещенията се отменят. Влизането в комплекса е безплатно.

Снимка: Фейсбук страница на градски център Провадия-Солницата

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в жилищна сграда в центъра на София
Пожар горя в жилищна сграда в центъра на София
Петима българи ще участват в Токио във вторник
Петима българи ще участват в Токио във вторник