НОВИНИ

Откриха хлебарки в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив

откриха хлебарки топлата витрина голям супермаркет пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 31.01.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Общество
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните се самосезира във връзка с публикация в медиите за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив.

Извършена е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Констатирано е, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция.

Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29 януари 2023 г.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки.

Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция.

Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

РТВЦ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На "Кулата" задържаха шофьор със стоки, имитиращи продукти на защитени търговски марки
На "Кулата" задържаха шофьор със стоки, имитиращи продукти на защитени търговски марки
ЦСКА 1948 победи Шкендия в последната си контрола от лагера в Турция
ЦСКА 1948 победи Шкендия в последната си контрола от лагера в Турция