НОВИНИ

Откриха картина на Франсис Бейкън 9 години, след като беше открадната в Мадрид

Платното „Етюд за портрет на Хосе Капело“ се оценява на 5 млн. евро

откриха картина франсис бейкън години беше открадната мадрид
Снимка: pexels.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
07:47, 30.05.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Любопитно
Слушай новината

Испански следователи съобщиха, че са открили картина на британския художник Франсис Бейкън девет години след като е била открадната от апартамент в Мадрид, съобщиха световните осведомителни агенции. Картината, чиято стойност се оценява на 5 млн. евро, е била намерена в апартамент в испанската столица, съобщи полицията.

„Етюд за портрет на Хосе Капело“ от 1989 г. е четвъртата от петте откраднати творби на Бейкън на обща стойност 25 млн. евро, която е намерена след кражбата през юни 2015 г.

Разследващите са успели да намерят картината благодарение на нова информация, събрана след ареста на двама души през февруари, които са били заподозрени в боравене с крадени произведения на изкуството.

Полицията съобщи, че във връзка с кражбата вече са арестувани 16 души, включително първоначално заподозрените извършители. Някои от тях са имали контакти с организирани престъпни групи в Източна Европа.

Разследването ще продължи, докато бъде намерена и последната открадната картина.

Кражбата от 2015 г. влезе в заглавията на световните вестници, след като в мадридски апартамент, принадлежащ на Хосе Капело - бивш приятел и любовник на Бейкън, проникнаха крадци, които успяха да изключат алармената система и да откраднат картините, без да оставят пръстови отпечатъци на мястото на престъплението.

Бейкън, който е роден в Дъблин, Ирландия, от британски родители, е запомнен като един от най-значимите художници на 20-и век. Той умира от сърдечен удар през април 1992 г. по време на пътуване до Мадрид.

В средата на месец май картина на британския художник Франсис Бейкън беше продадена на търг в Ню Йорк, за 25,7 милиона евро, предаде АФП. Творбата представлява портрет на партньора на Бейкън - Джордж Дайър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистът Пьотр Нестеров продължава с отличното си представяне на турнири в Румъния
Тенисистът Пьотр Нестеров продължава с отличното си представяне на турнири в Румъния
Хосе Луис Мендилибар: Постигнахме нещо, което нашият клуб до момента не бе правил
Хосе Луис Мендилибар: Постигнахме нещо, което нашият клуб до момента не бе правил