НОВИНИ

Откриха лятно училище по занаяти в Самодовската чаршия

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 07.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Лятно училище по занаяти за малки и големи започна на емблематичната Самоводска чаршия във Велико Търново. В продължение на един месец деца на възраст между 10 и 16 години могат да посещават безплатните курсове на майсторите занаятчии и да се докоснат до историята на традиционните български изкуства.

Занаятчийските ателиета на Самоводската чаршия във Велико Търново цяло лято са пълни с деца, които искат да се потопят в историята на занаятите, да усвоят нови умения и да научат повече за тънкостите при тъкане на хоризонтален стан, изработката на керамични изделия, пекарството, художествената обработка на кожа и още много занаяти.

Занаятчиите разказват, че най-щастливи ги прави това, че децата проявяват
интерес към старите български традиции, а те с радост им показват тънкостите на занаятите.

"В моето ателие преминаха около 70 дечица, на възраст от 6 до 16 години. Справиха се много добре, идваха с голям интерес и любопитство. Курсовете при мен преминаваха с теоретична част - история на занаята дърворезба, запознаване с различните школи, стилове на работа. Втората част беше практическата", разказва дърворезбарката Румяна Стоянова.

Майсторите казват още, че децата проявяват сериозен интерес към работата им, а някои дори искат да продължат да изучават тънкостите на занаятите.

"Мисля, че е много полезно както за децата, така и за майсторите. От 15 деца, които влязоха тук в това ателие, 4 са готови да го практикуват този занаят. Те носят радост, носят енергия, имат нов начин на мислене", казва тъкачът Валери Йотов.

А в края на училището по занаяти, за всичко научено децата ще получат и свидетелства от майсторите.

Вижте повече в репортажа на Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Кирковско е локализиран
Пожарът в Кирковско е локализиран
Татяна Дончева ще търси правата си в съда заради твърденията на Радостин Василев
Татяна Дончева ще търси правата си в съда заради твърденията на Радостин Василев