НОВИНИ

Откриват постоянна експозиция за Антарктида в Природонаучния музей

хиляди императорски пингвинчета удавили антарктида
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:22, 30.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Природонаучният музей с постоянна експозиция за биоразнообразието на Антарктида.

За първи път Националният природонаучен музей при БАН ще има постоянна експозиция, посветена на биоразнообразието на Антарктида, включваща риби, птици, морски безгръбначни и някои видове водорасли и лишеи.

Освен важната музейна стойност, част от екземплярите, събирани по време на изследванията на морето около българската антарктическа база на остров Ливингстън, имат и научна стойност - някои от видовете са много редки, други пък са нови за науката.

Музейните експонати включват два екземпляра от уникалната ледена риба, представител на единственото семейство гръбначни животни, в чиято кръв няма хемоглобин и е бяла на цвят. Освен нея във витрината са изложени и 5 вида нототениеви риби, които имат специални гликопротеини в кръвта, играещи ролята на антифриз, които ги предпазват от замръзване в ледените условия на Антарктида.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с интересния пингвин на Адели, рядък гост около Българската полярна база, както и с няколко вида морски безгръбначни и представители на местната флора. Сред интересните образци е гигантският антарктически червей, който достига над метър на дължина. Последните изследвания доказват, че този вид синтезира цял набор от невротоксини, които му служат за това да оцелее и да не стане жертва на хищниците. Тези биологично активни вещества имат потенциал да се използват във фармацията и по-специално за лекуване на някои изключително тежки заболявания като "Алцхаймер" например.

Експозицията "Биоразнообразието на Антарктида" е изготвена под ръководството на доц. Тихомир Стефанов от Музея и с активното участие на доц. Любомир Кендеров от СУ "Св. Кл. Охридски" и гл. асистент Боян Златков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Обновената витрина ще бъде открита на 1 декември от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и директора на Природонаучния музей проф. Павел Стоев.

1 декември е и денят, в който всяка година международната полярна общност отбелязва Международния ден на Антарктида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвиците" с втора загуба от Сърбия в световните квалификации
"Лъвиците" с втора загуба от Сърбия в световните квалификации
Радослав Янков ще участва на всички стартове от Световната купа по сноуборд през 2022 г.
Радослав Янков ще участва на всички стартове от Световната купа по сноуборд през 2022 г.