НОВИНИ

Отново е тук, но е променена

На вашето внимание всички по-съществени нововъведения в най-престижния европейски клубен турнир.

арестувани лондон покрай финала шампионската лига
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 17.09.2024
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Емблематичният химн на Шампионската лига пак ще озвучи доста стадиони из Европа тази вечер. Знаете - песента, в чийто край хората реват с цяло гърло: "The Champioooons!". Макар и леко променен в аранжимента, химнът си остава все така разпознаваем. Променен е обаче форматът на турнира, но корекцията никак не е лека. На практика в следващите седмици хората ще се опитват да разберат какво всъщност представлява вече Шампионската лига и защо всички отбори се намират в едно общо класиране, а не в отделни групи, както беше класическият вариант от последния сезон. На вашето внимание всички по-съществени нововъведения.

Да започнем оттам, че в турнира вече участват 36 отбора, а не 32 както досега. До момента отборите бяха разпределяни в 8 групи по 4 тима, като първите два от всяка група продължаваха напред към фазата на елиминациите. Сега обаче този вид на груповата фаза отпада и дори не съм убеден доколко коректно е да наричам първия етап "групов". Всички са в една огромна лига, която наподобява вътрешно първенство. Отборите ще трупат точки, а най-добрите от тях ще продължат напред. Ето как ще стане това: всеки един от съставите ще играе по 8 мача (досега бяха 6 в груповата фаза), като уловката е, че 4 от мачовете са като домакин и 4 като гост, но играеш срещу 8 различни тима. С други думи - домакинстваш на едни, а гостуваш на други. Веднага предлагам пример, за да онагледим ситуацията - носителят на трофея и рекордьор по отличия Реал Мадрид ще бъде домакин на "Сантиаго Бернабеу" на Щутгарт, Борусия Дортмунд, Милан и Ред Бул Залцбург, а ще гостува на Лил, Ливърпул, Аталанта и Брест.

Ако питате как се стига до подобни на пръв поглед произволни мачове - 36 отбори бяха разпределени в 4 урни от по 9 тима при жребия, като всеки един от отборите играе срещу 2 опонента от всяка урна. И точно това е причината още в първата фаза на състезанието да има сблъсъци като Ливърпул - Реал Мадрид. Спокойно може да твърдите, че това е отговорът на УЕФА за създаването на Суперлига - идеята, която се появи неотдавна и която не е съвсем отшумяла в съзнанието на някои от най-влиятелните хора в играта като Флорентино Перес.

Да продължим нататък. Какво се случва с класирането - там в края на януари ще разполагаме с окончателния му вариант. След изиграването на мачовете първите осем отбора в подреждането ще продължат към осминафиналите. Отборите, които завършат между 9 и 24 място ще участват на допълнителен плейоф, който да излъчи останалите осем състава за 1/8-финалите, като тук дори ще има поставени и непоставени - тези между 9 и 16 място са поставени, а тези между 17 и 24 - непоставени. Тимовете, които приключат между 25 и 36 място отпадат от Шампионската лига. Важно да се упомене, че отпадащите отбори вече няма да се "вливат" в Лига Европа от пролетта, а директно прекратяват изявите си в европейските клубни турнири. Идеята на този формат очевидно е всяка победа да може да те изпрати на доста по-благоприятна позиция в класирането и обратно - всяка загуба да застраши директното ти класиране, попадането сред поставените на жребия или дори по-нататъшното участие в турнира. Може да се стигне до ситуация, в която дори едно попадение може да помогне на нечия голова разлика за крайното класиране.

Има и по-козметични промени - да речем, тази седмица мачовете от Шампионската лига са разпределени по изключение в три дни - от вторник до четвъртък, като всяка от трите вечери ще предлага по 6 мача. Въпросните двубои са разпределени в два часови слота.

В последния кръг в края на януари всички мачове ще се играят в един ден от един и същи час, за да се избегнат излишни съмнения относно феърплея. Точно както е в последния кръг на Висшата лига или в последния кръг на групите на световно или европейско първенство.

Да, тя отново е тук, но е доста променена. Шампионската лига!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София отбеляза своя празник с тържествени церемонии, връчване на награди и културни събития
София отбеляза своя празник с тържествени церемонии, връчване на награди и културни събития