НОВИНИ

Отпада изискването за карантина и PCR тест при влизане на българи в Белгия

отпада изискването карантина pcr тест влизане българи белгия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 01.06.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Белгия отменя изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 7-дневна карантина за пристигащите от България.

Страната ни от 31 май 2021 г. е определена за "оранжева зона", според класификацията на местните власти за разпространение на коронавируса.

По информация на посолството ни в Брюксел за българските граждани остава задължителната предварителната онлайн регистрация чрез Формуляр за локализация на пътниците (Passenger Locator Form).

Всички пътуващи за Белгия със самолет, кораб, автобус или влак са задължени да го попълнят и изпратят по електронен път в рамките на 48 часа преди пътуването, но не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Белгия.

За пътуващите със собствено превозно средство, попълването на формуляра е задължително само след пребиваване в чужбина над 48 часа или ако престоят им в Белгия надвишава 48 часа.

Формулярът може да бъде намерен ТУК. При правилно попълнен формуляр се получава SMS с QR код за потвърждение, който следва да се представи при чекиране и качване на борда, както и при влизане в страната.

При невъзможност пътуващият да попълни електронен формуляр, може да се използва хартиена версия, която е необходимо да се попълни и подпише преди пристигането в Белгия.

Гражданите, които подлежат на тестване и карантина на база информацията във Формуляра за локализация на пътниците, ще бъдат уведомявани за това директно от белгийските здравни власти.

Някои авиокомпании може да продължат да изискват отрицателен тест преди чекиране, за което пътуващите следва да се информират от превозвача.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Консулската ни служба към посолството ни в Брюксел на тел.:

+32 2 375 86 50

и дежурен в извънработно време:

+ 32 473 981 042.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адрес consular.brussels@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Служебното правителство е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова
ГЕРБ: Служебното правителство е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 6
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 6